Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större chans att få friårsvikariat

En bredare grupp av de arbetssökande kan sättas in som vikarier.
Det är resultatet av att länsarbetsnämnden i Västernorrlands Län nu utökar metoderna för att resursen med friåret ska utnyttjas fullt ut.

Annons
Tidigare har i första hand långtidsinskrivna, arbetshandikappade och invandrare prioriterats när det gäller att tillsätta vikarier för friårslediga. Nu har länsarbetsnämnden i Västernorrland utökat den gruppen. Hädanefter kan även sökande som riskerar långtidsinskrivning och ungdomar som varit arbetslösa eller i program mer än sex månader ingå. Dessutom ska flera andra kunna gå in som vikarier för de som tar ut friår.
Det har varit lite svårt för arbetsförmedlingarna att tillsätta vikarier från de tre prioriterade grupperna och det är en av anledningarna till att länsarbetsnämnden breddat urvalet. Länsarbetsdirektör Gunnar Fors berättar för ST att cirka 100 av 317 platser i länet är tillsatta hitills. Och det är inte försent att ansöka om friår bara i Sundsvalls kommun finns ungefär 100 av 125 tilldelade platserna kvar.
Vi vill fortfarande utöka på ett sätt som leder till att flera personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden utnyttjar de här vikariaten, säger Gunnar Fors.
Riktlinjerna för länet gäller från och med den 21 mars och arbetsförmedlingen i Sundsvall är mycket positiv till förändringen.
Vi tycker det är jättebra med ett större urval, säger arbetsförmedlare Gunilla Larsson.

Fakta Prioroteringsordning
- Långtidsinskrivna, arbetshandikappade och invandrare
- Risk för långtidsinskrivning
- Ungdomar som varit arbetslösa eller i program mer än 6 månader

Fakta Grupper som inte tillhör de prioriterade men ändå ligger i linje med friårsvikariatets mål
- Sökande som har en svag ställning på arbetsmarknaden och varit anmäld vid arbetsförmedlingen under mer än 2 år under de senaste åren utan att formellt vara långtidsinskriven
- Sökande som haft deltid mer än 12 månader
- Sökande som avslutat arbetsmarknadsutbildning
- Sökande som lämnat lönebidrag

Mer läsning

Annons