Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsamlare av vykort

/
  • Frisörmästaren Åke Björklund från Kvissleby går i genom sin vykortssamling. Sammanlagt 6 000 kort har det blivit under åren.

Barberaren från Skatan.
Åke Björklund föddes i Skatan och började tidigt samla vykort. Till dags dato finns det 6 000 vykort hemma på Älvgatan i Kvissleby.

Annons
Åke började som frisörlärling hos Gustav Lundberg som hade sin salong i Bomstugan i Njurundabommen, året var 1944. Lärlingstiden var fyra år, när Åke var utlärd frisör fick han överta salongen.
Nya tider drabbade även Njurunda. !966 revs Bomstugan för att ge plats för nya E4:an. I den stugan verkade Åke Björklund i 25 år. Ny adress blev Åmon där föräldrarna byggt sitt hus redan 1951. I en mindre utbyggnad drev sedan Björklund sin frisersalong i ytterligare 25 år.
I 50 klippte jag gubbarna i Njurunda. Tänk vad många historier och skratt det var. Och vilka orginal jag träffat under åren, minns Åke Björklund.
Ett stort intresse för vykort hade han redan från barnsben. Och samlar vurmen var ett faktum.
Eftersom mina kunder visste om min hobby så kom de gärna till salongen med kort. På det sättet växte samlingen stadigt, säger Åke Björklund och slår upp en av sina många pärmar späckade med vykort.
I Sverige infördes brevkort 1872 och det äldsta kända svenska vykortet är från 1882. "Brefkort med vyer" kallades de när vykorten började introduceras i Sverige. Det svenska genombrottet skedde på Stockholmsutställningen 1897.
Frisörmästaren Åke Björklund har hunnit bli 77 år och fortsätter oförtrutet med att sätta in vykort i pärmarna.
Nu hjälper sonen Kent till, jag har sådan tur att han tycks ha ärvt mitt intresse. Det känns tryggt för då vet jag att samlingen kommer att skötas och utökas. Fram för allt att det bevaras till eftervärlden, säger en stolt pappa.
Den notoriske samlaren sparar även tidningsurklipp från Medelpad med en viss tonvikt på Njurunda. Och bara den samlingen fyller m,ånga pärmar.
Det har varit mycket glädje och skratt i mitt liv. Det känns som om jag alltid har haft roligt, både som yrkesarbetatre och nu när jag har pension, säger frisörmästaren Åke Björklund.

Mer läsning

Annons