Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storskarv allt närmare Alnö

/
  • Storskarven är en skicklig fiskare som enligt yrkesfiskarna går hårt fiskebestånden runt kusterna.

Storskarvarnas senaste boplats är den lilla holmen där Sälstensfyren står något hundratal meter från Alnö. — Det är första året de bygger där, berättar Anders Andersson intresserad fågelskådare

Annons
Det har redan konstaterats att det finns minst ett 20-tal bon på den lilla holmen som endast är några hundratal kvadratmeter stor.
Storskarven är omtvistad fågel. Motståndarna hävdar att den inte har några naturliga fiender att tala om och vill gärna att spridningen begränsas.
Ett av motivet är att fåglarnas kraftiga spillningen redan efter något år tar död på i stort sett all annan växtlighet vid boplatserna. Fågeln är inte särskilt älskad av fiskare som hävdar att dess glupskhet gör att den går hårt åt fiskbestånden.
Motståndarna har även fått gehör hos länsstyrelsen. På flera ställen bland annat vid Rödskär som ligger nära den nu etablerade boplatsen prickas äggen för att de ska förstöras och antalet ungar därmed begränsas.
Åtgärden är dock omstridd och har anmälts till EU med förhoppningen om att den ska vara olaglig.
Något som komplicera eventuella åtgärder för att begränsa spridningen från den senaste boplatsen är det närliggande naturskyddsområdet Långharsholmen. Om den lilla holmen ingår i det området är fåglarna skyddade.
Ett argument för att tillåta spridningen är att det skulle gynna tillväxten för havsörnsstammen. Skarvarna är deras basföda och det är mycket vanligt att de stjäl fisk och tar ungar från boplatserna.
Ornitologerna har däremot helt andra åsikter. De anser att skarvarna inte gör någon större skada då häckningsplatserna i vår region oftast är klippöar med mycket begränsad växtlighet.
Djur som kommer i kollision med människan intressen blir alltid hatad, säger Nils Lundmark känd ornitolog och passionerad fågelvän från Sundsvall.
Han anser att kritiken mot fåglarna är överdriven och att mängden fisk de äter endast är en bråkdel mot vad de Finska trålarna sveper upp för att sälja som minkfoder.
Även när det gäller nedsmutsningen finns det inga propotioner i kritiken enligt honom.
Gå ut och titta på Nytorget en söndagsmorgon och titta hur det ser ut, säger Nils Lundmark.
Återfynden av ringmärkta fåglar visar att det är långväga gäster som häckar här. En av fåglarna från Rödskär återfanns i Algeriet. Att det inte bara i Sverige som den medför problem visar ett fynd i södra Frankrike. Där sköts en storskarv under en skyddsjakt. Motivet var att den medförde skada för djurlivet.

Mer läsning

Annons