Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för klamydia-test

/
  • Alla som testade sig fick kondomer. — Det är en billig livförsäkring, säger barnmorskan Carolin Eriksson.
  • Drop-in för klamydiatest.  — Sjukdomen är väldigt smittsam och kan i värsta fall göra den drabbade steril, berättar barnmorskan Carolin Eriksson.

Könssjukdomen klamydia har ökat dramatiskt i Västernorrland de senaste åren. I går erbjöd sjukvården drop-in för alla som ville göra klamydiaprov. — Vi uppmanar alla som haft oskyddat sex att testa sig, berättar barnmorskan Carolin Eriksson, chef för ungdomsmottagningarna i Medelpad och Härnösand.

Annons
Västernorrland är ett av de län där klamydian ökat allra mest. I slutet av 1990-talet var mellan 5 och 10 procent av de som testade sig för sjukdomen på ungdomsmottagningarna smittade. I fjol låg siffran på 20 procent.
Ungdomarna är sämre på att skydda sig i dag. När hiv-debatten pågick använde fler kondom, men man tar inte längre lika allvarligt på det, säger Carolin Eriksson.
För att motverka spridningen anordnade sjukvården i går öppet hus över hela landet, då alla som ville fick komma och göra klamydiatest utan att boka tid. Ungdomsmottagningarna i Sundsvall, Timrå, Ånge och Härnösand höll öppet, liksom sjukhusets hud- och könsmottagning.
Vi vill göra det mer lättillgängligt att testa sig. När klamydian ökar, ökar också alla andra könssjukdomar, säger Carolin Eriksson.
Sjukdomen är lurig. Den är väldigt smittsam men många får aldrig några symptom och vet inte om att de har klamydia. I värsta fall kan den obehandlade klamydian leda till att den drabbade mannen eller kvinnan inte kan få barn.
Många av de som är sterila har haft sjukdomen, säger Carolin Eriksson.
Intresset för drop-in visade sig vara stort. I går eftermiddag hade mer än 140 personer besökt ungdomsmottagningarna för att testa sig.
Drop-in-verksamheten kommer att fortsätta i Sundsvall under hösten. På fredagförmiddagar ska det från och med oktober gå att komma oanmäld till ungdomsmottagningen för klamydiatest.
Det är för att nå fler killar. Vi har sett att de har svårt att boka tid och hellre går på drop-in, säger Carolin Eriksson.

Fakta Klamydia
Klamydia drabbar alla åldrar, men främst ungdomar som ofta har fler sexuella förbindelser än äldre.
Många märker inte av sjukdomen. För de som får symptom känns det ungefär som att ha urinvägsinfektion - det svider när man kissar.
Båda könen kan göra klamydiatest genom att lämna ett enkelt urinprov, men för kvinnor är det allra säkrast att göra en gynekologisk undersökning och ta ett prov från livmodertappen.
Den drabbade måste enligt smittskyddslagen uppge vilka partner han eller hon haft under året, så att de också kan kallas till test.
Sjukdomen botas med en antibiotikakur.
Källa: Carolin Eriksson, barnmorska

Mer läsning

Annons