Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort lyft för naturprogrammen på gymnasiet

Naturvetenskapen på Sundsvalls gymnasium har fått ett ordentligt lyft.
69 elever förra läsåret blir 122 i år.
— Det är helt suveränt, säger samordnaren Roger Åström.

Annons
Nu är fördelningen av elever till de respektive gymnasieprogrammen i Sundsvall i stort sett klar. Det gäller både friskolorna och Sundsvalls gymnasium.
Siffrorna visar att den stora vinnaren är naturvetenskapen på Västermalm. Där ökar antalet elever mest bland alla gymnasieprogram i kommunen.
Populariteten kan förklaras av den medvetna satsning som det kommunala gymnasiet gjort på utbildningen.
Nya bärbara datorer har köpts till eleverna, lokalerna har gjorts i ordning samtidigt som marknadsföringen spetsats till. Över allt vilar en ökad konkurrens från friskolorna.
Vi har gått ut mycket kraftfullare och berättat om hur vi tänker arbeta. Och nu går vi in i helt nya lokaler. Det känns förstås jättebra, säger Roger Åström.
För att klara av utbildningen till hösten tas lärare från de nyss nedlagda naturprogrammen på Hedbergska.
Vi siktar på att ha ungefär fyra klasser per årskurs. Jag tror inte att det är realistiskt i en stad av Sundsvalls storlek att ha fler naturvetare, säger Roger Åström.
Noterbart är att även friskolan Skvadern haft många sökanden till sina naturvetenskapliga utbildningar.
I övrigt är frisörprogrammet hos John Bauer återigen populärt. Förra året sökte 74 elever till de 22 platserna, i år sökte 120 elever. Även de estetiska programmen ökar sitt elevantal.
För det individuella programmet är siffrorna inte klara ännu. De ansvariga för utbildningen har fått i uppdrag att minska antalet elever kommande läsår.
Den största utmaningen blir att stoppa avhoppen från de nationella programmen. Förra läsåret var det cirka 100 elever som hoppade den utbildning de valt.
Den utvecklingen är inte hållbar, tycker politikerna.
Nu har vi gjort en handlingsplan för att eleverna i allra möjligaste mån ska vara kvar på de nationella programmen. Det gäller att hitta alternativ och göra individuella studieplaner för de elever som behöver extra stöd, säger Per Ström, rektor vid individuella programmet.
Nästa år får kommunen 4,5 miljoner kronor av regeringen för att höja kvalitén vid det individuella programmet. Pengar som eventuellt går till fler lärare.





Mer läsning

Annons