Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort missnöje bland personliga assistenter

Fem samtal i veckan är ingen ovanlighet för Christina Nordenö, Kommunals ordförande sektion 8. Det är personliga assistenter som ringer för att uttrycka sitt missnöje. — Det är helt klart ett fruktansvärt tufft jobb, det tuffaste som finns, säger hon.

Annons
Tidigare fanns ingen egen sektion inom facket som organiserade personliga assistenter. Ingen hade något egentligt grepp om varken deras arbetsmiljö eller arbetssituation. För fem år sedan bildades sektion 8.
Det visade sig att det fanns personliga assistenter som inte hade haft semester på flera år, säger Christina Nordenö.
Sedan dess har arbetet pågått för att samla assistenterna under ett och samma tak. Christina Nordenö berättar att det i dag finns nio arbetsplatsombud och menar att det i sig måste ses som en seger.
Olägenheter i arbetsmiljön tillsammans med scheman, bemanning och ledigheter är det som oftast rapporteras till Christina Nordenö.
Flera telefonsamtal från personliga assistenter som hört av sig till tidningen vittnar om att möjligheten att vara ledig är en knäckfråga. Planerade semestrar dras in med kort varsel och förfrågningar om extraskift hör till vardagen. Detta trots att vederbörande varit hemma med sjuka barn eller till och med varit sjukskrivna.
Att träda fram i tidningen vågar de inte. De är rädda för att det ska slå tillbaka på dem själva.
Då måste de höra av sig. Det är ingen som ska vara rädd för att kontakta oss, jag har tystnadsplikt, säger hon.
Problemet som verkar ha uppstått med vikariepoolen i sommar, som ST skrev om i gårdagens tidning, har Christina Nordenö inte kunnat sätta sig in i då hon fortfarande befinner sig på semester. När hon själv gick på semester var skiften täckta.
Nu får vi försöka titta på det här. Kanske skulle det ha behövts dubbla pooler.
Att det skulle behövas pengar för att anställa fler personliga assistenter tycker hon inte att det råder någon tvekan om. Enligt henne är personalbristen är ett faktum.
Finns det inget folk så finns det inte. Jag fick precis höra att man för ett par veckor sedan fått lov att ringa 42 namn inför en natt för att täcka ett skift, säger hon.
Christina Nordenö berättar att det gällde ett vanligt gruppboende men kan väl ses som ett exempel på problematiken.

Mer läsning

Annons