Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålkanonen invigdes

/
  • – Det kändes bra för mig att få bidra. Jag vill rikta ett stort tack till personalen för den är verkligen proffsig, säger Barbro Wiborgh från Sundsvall som har skänkt 100 000 kronor till den andra strålkanonen.
  • 44,5 miljoner kronor har investeringen till en andra strålkanon kostat landstinget. I går visades den upp vid en officiell invigning.

Den andra strålkanonen vid Länssjukhuset invigdes officiellt på onsdagen.
– Kanonbra. Vi går mot en strålande framtid, sa Karin Rapp, vårdområdesdirektör opererande och räckte över en blomma.

Annons

Den första strålkanonen invigdes på Sundsvalls sjukhus 2002 och efter att landstinget plöjt ner 44,5 miljoner kronor står nu även den andra så kallade linjäracceleratorn på plats.

– Det här är en stor dag ur patientsäkerhetsperspektiv, tillgänglighetsperspektiv och för arbetsmiljön. Det känns helt fantastiskt och jag vill rikta ett stort tack inte minst till patientorganisationerna, sa Lena Karlsson, verksamhetschef vid onkologi och diagnostikcentrum på Länssjukhuset.

Prostatacancerföreningen Träpatronerna har tillsammans med andra patientföreningar samlat in 1,6 miljoner kronor till strålkanonen.

– Det är en stor triumf för patienterna i hela länet och inte minst för kvinnor med bröstcancer, sa Sture Henningsohn, ordförande i Träpatronerna.

Bland donatorerna utmärkte sig även privatpersonen Barbro Wiborgh från Sundsvall som på egen hand skänkt 100 000 kronor till projektet.

– Vården som jag själv fick för bröstcancer gjorde att jag vill ge tillbaka något av det jag fått. Jag är inte någon rik person men det kändes bra att få ge det här, sa hon.

Mer läsning

Annons