Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stränga straff för handel med ungdomsdrog

/

Tonårskillarna som greps med ecstasytabletter och en försäljningslista utanför Obs-varuhuset dömdes i går till fängelse respektive skyddstillsyn med samhällstjänst.
–Jag tycker att min klient fick ett strängt straff, säger försvarsadvokat Matts Norberg som företräder en 18-åring från Haga.

Annons
Några ungdomar beställde ecstasytabletter på internet och spred dem bland sina kompisar. Utredningen har pågått sedan i våras och pågår fortfarande med inblandade över hela landet.
Rättegångarna har delats upp geografiskt och i går föll domar i Sundsvallsdelen. 18-åringen från Haga får fängelse i ett år och fyra månader, medan hans ett år yngre kamrat straffas med skyddstillsyn och samhällstjänst i 220 timmar.
Båda ungdomarna har köpt och sålt drogen, men den äldre har varit mer aktiv när det gäller vidareförsäljning till andra ungdomar. Dessutom är det han som gjort beställningarna via internet.
Minimistraffet för grovt narkotikabrott ligger på två års fängelse och utifrån det anser tingsrätten att straffvärdet ligger på två år och åtta månader för 18-åringen. Men hans ungdom medför att straffet sänks till hälften.
När det gäller 17-åringen bedöms straffvärdet till två år och sex månader. Även där spelar åldern in och om det blivit en fängelsedom hade den hamnat på tio månader. Tingsrätten har därmed en möjlighet att döma till skyddstillsyn förenat med samhällstjänst och skriver i sin dom att "det kan antas att en skyddstillsyn bidrar till att" 17-åringen "avhåller sig från fortsatt brottslighet".
Utredningen har fått stor uppmärksamhet och det är stränga straff som döms ut. Jag hoppas verkligen att ungdomar som sysslar med sådant här vaknar upp och inser vad de riskerar, säger Matts Norberg.
Enligt honom har ecstasy ett rykte om sig att vara en partydrog, och att ungdomarna inte har uppfattat farligheten. Matts Norberg ser dessutom en farlighet i att den är väldigt enkelt att få tag på.
Han har ännu inte hunnit diskutera domen med sin klient och vet därför inte om det blir någon överklagan.
Advokat Fredrik Lindberg som skött försvaret åt 17-åringen hade i går inte hunnit sätta sig in i domen och hade därför inga kommentarer. Detsamma gäller vice chefsåklagare Peter Salzberg som väckte åtalet.
Förutom 17 och 18-åringen döms ytterligare 14 personer för narkotikabrott. Flera av dem har handlat med ecstasy och en del även med bland annat amfetamin, medan andra köpt för eget bruk.
En 23-åring från Bosvedjan döms till fängelse i ett år och två månader, en 21-årig Timråbo får villkorlig dom med samhällstjänst i 230 timmar. De övriga får villkorligt, skyddstillsyn, dagsböter och i några fall samhällstjänst. De tilltalade är fem kvinnor och resten män hemmahörande i Sundsvall, Timrå, Stockholm, Svenstavik och Hjorted, strax öster om Vimmerby.

Mer läsning

Annons