Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressen ska diskuteras

/

Stressnivån har ökat för busschaufförerna sedan Nobina tog över trafiken i Sundsvall.
Det menar facket som kallat till ett medlemsmöte under onsdagen.
– Det här upprepas varje gång det byts entreprenad, säger Ylva Åström, ordförande för Kommunals trafiksektion i Västernorrland.

Annons

Dagbladet har tidigare rapporterat om chaufförernas situation, bland annat gällande tajtare schema och en allt mer pressad arbetsmiljö.

Ylva Åström, själv bussförare, berättar att några av hennes kollegor är sjukskrivna på grund av stress och att man är rädd för att fler ska bli dåliga om man inte tar tag i situationen.

Åström förklarar att man kallat till ett möte med de kring 240 bussförarna som arbetar i Sundsvall. På mötet, som hålls under onsdagen, ska man ta upp hälsa och arbetsmiljö.

– De kommer att få svara på en enkät. Det är ett sätt att mäta hur det ser ut och få en samlad bild av läget och vilka problemen är, förklarar Ylva Åström.

Nobina tog över busstrafiken från Keolis i juni. Då infördes också nya scheman som enligt Kommunal är tajtare än tidigare. Dessutom är tidtabellerna för snävt planerade, något man kritiserar Din tur för.

– Det är ett ständigt återkommande problem då entreprenaden byts. Så har det varit varje gång. Vi tycker att man borde man hitta ett system som fungerar, säger Ylva Åström.

I en artikel i Dagbladet i september, också det i samband med att ett fackligt möte hölls kring stressen, sa Magnus Nordin trafikchef på Nobina att man skulle rätta till de brister som fanns.

Han förklarade också att man skulle lyfta tidtabellsfrågan med Din Tur.

– Vi kommer att ta vårt ansvar. Vi ska se över linje 5 och linje 20 samt ha ett möte med Sundsvalls kommun den sista september där vi ska lägga fram åtgärder, säger Annika Kjellin, marknadschef på Din Tur.

Mer läsning

Annons