Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om betalning efter renoveringen

/
  • Mokajen är i trim efter renoveringen, men ett av husen i bakgrunden stod inte pall. En husvägg sprack och nu diskuterar försäkringsbolagen vems fel det var.

När Mokajen renoverades sprack en vägg i ett av Norrportens kontorshus. Nu strider försäkringsbolagen om vem som ska betala. — Jag tror inte det här kommer att gå till domstol, säger Lennart Engberg vid Sundsvalls hamn AB.

Annons
Var husgrunden dålig eller rämnade väggen trots att byggnaden konstruerats enligt ingenjörskonstens alla regler?
Sedan i fjol har Norrportens och Sundsvalls hamns försäkringsbolag diskuterat frågan. En tekniskt komplicerad historia som bottnar i sprickbildningen som inträffade i ett av Norrportens kontorshus när Mokajen renoverades. Saken gäller vem som ska ersätta skadan.
Det är inget konstigt i det här. Huset höll inte direkt på att rasa utan det handlar om en sättningsskada. I och med att man pålar rörs ju hela marken, säger Manne Boström, marknadschef på Norrporten.
Mokajen ägs av Sundsvalls kommun. För ett par år sedan överläts renoveringen till byggherren Sundsvalls hamn. Peab anlitades som entreprenör. Norrporten drabbades som tredje part.
Chefen för Oljehamnen, Lennart Engberg, tror att försäkringsbolagen kommer att finna en lösning utan att tvisten dras inför domstol. Storleken på ersättningsbeloppen vill han inte uttala sig om.
Det är det man diskuterar, säger han.

Mer läsning

Annons