Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentbostäder går med vinst

Efter flera förlusttyngda år går nu Sundsvalls kommuns fastighetsbolag Studentbostäder (Stubo) med vinst. – Vi har lyckats med uthyrningen, berättar Hans Selling, vd i företaget.

Annons
Några stora vinstbelopp handlar det dock inte om för företaget. Enligt den färska prognosen beräknas vinsten bli marginella 24 000 kronor. Det glädjande enligt Hans Selling är trenden att kunna redovisa en vinst.
Orsakerna är flera. Dels synnergieffekterna efter det att Stubo blev ett dotterföretag till Mitthem. Tillsammans med avyttringen av studentbostäderna på Västra Radiogatan och ombyggnaden av ytterligare ett antal till ungdomsbostäder i Nacksta.
totalt har nu företaget 1 087 bostäder att hyra till studenter vilket är cirka 75 färre än tidigare.
Ytterligare en bidragande faktor är den ökade efterfrågan på studentbostäder i Sundsvall. Under hösten har 400 hyreskontrakt tecknats vilket är ovanligt många.
Tillsammans åtgärder som kapat kostnader och medfört att antalet tomma studentbostäder minskat till cirka 70. Vilket är nästan 40 procent mindre än vid samma tid förra året.
Några stora marginaler finns det dock inte hos företaget. Soliditeten är endast fem procent och avkastningskravet från ägaren kommunen är lågt. Samtidigt krävs åtgärder som kostar pengar som endast kan finansieras med ökade vinster.
Vi skulle behöva öka reparationerna och underhållet, säger Hans Selling.

Mer läsning

Annons