Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter ägnade ett dygn åt öppen data och journalistik

/
  • Felicia Berggren och Michelle Ludovic' under presentationen av idén som gav 10 000 kronor för vidareutveckling av den.
  • David Alehed, Tim Forslund och Carl-Johan Linde om programmet som ska hjälpa oss hantera flödet i sociala medier.
  • Anna Lundin, Poonam Rai, Xian Guan, Pierre Gac och Patricia Joneström är i full gång under Midhack.
  • Teresia Edling och Anders Hären under inledningen av Midhack.

Under ett dygn har 17 studenter jobbat med att komma på nya sätt att använda öppen data.
– Det var jätteroligt att höra vad de kommit fram till, säger Teresia Edling, projekthandläggare på Mittuniversitetet.

Annons

För ett år sedan diskuterade Anders Härén, utvecklingschef på Mittmedia, och Teresia Edling en idé att låta IT- och journaliststudenter samarbeta på något sätt.

Inom IT är det vanligt med hackathons där man träffas för att utveckla idéer, programmera och inspireras av varandra. Genom att föra in journaliststudenter i detta så formades det som i helgen arrangerades under namnet Midhack.

Under 24 timmar fick 17 studenter, indelade i tre lag, jobba med att använda öppen data för att i slutändan forma journalistik. Alla lag mixas med studenter från de olika utbildningarna.

– Det är inte nödvändigt att komma med en färdig produkt utan en bra tanke, en bra idé kan räcka, säger Teresia Edling innan tävlingen.

Efter de 24 timmarna presenterade studenterna sina idéer.

Ett lag hade en programvara som skulle hantera det flöde av realtidshändelser som finns via till exempel twitter och andra sociala medier och presentera det för användaren på ett lättillgängligt sätt. Ett annat hade tittat på öppen data från kommunen och tagit våra sopmängder som exempel för att hitta intressant information.

Segrade gjorde de som vill utveckla en programvara som läser av våra känslor och tonlägen i det vi skriver på nätet.

– Allt vi skriver avslöjar känslor och uppfattningar, vare sig vi vill eller inte. Programmet ska dela in det i positiva, negativa och neutrala uppfattningar, säger Michelle Ludovic', en av studenterna i laget.

Mer läsning

Annons