Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter varnas för fiffel med bredband

Tio studenter i Nacksta har fått varningar för missbruk av sin bredbanduppkoppling.
— Om det upprepas stängs de av för gott, säger Erik Liljeström marknadschef vid Mitthem.

Annons
Ännu har dock inte alla insett att allt missbruk i stort sett upptäcks. Under de drygt två månader som det nya systemet varit i drift har ett antal fall av så kallade fildelning upptäckts där filmer eller andra program laddas ner från nätet.
Blotta vetskapen om att kontrollen skärpts och risken för upptäckt har blivit större har medfört en ny en form av olovligt förfarande. Det är stölder av någon annans användares så kallade IP-adress. Något som kan liknas vid stölden av en denne persons identitet. Förhoppningen är att om tilltaget upptäcks ska inte missbrukaren avslöjas. En meningslös förhoppning då alla sådan stölder går att spåra.
Upptäckten av missbruket visar enligt Erik Liljeström på att den nuvarande kontrollen fungerar. Det syns även praktiskt då tillgängligheten bland övriga studenter har blivit betydligt bättre och uppkopplingen numera sker snabbare.
Även klagomålen från studenterna har blivit betydligt.färre.
Så fort ett missbruk upptäcks stängs dennes uppkoppling mot nätet av. Företaget tar sedan kontakt den berörde som ges chansen att förklara sig. Efter det första avslöjandet blir resultatet en skriftlig varning samtidigt som han eller hon informeras om att vid nästa tillfälle kommer de att avstängas för gott från sin bredbandsuppkoppling.

Mer läsning

Annons