Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentfirandet en dyr historia – så har du råd med allt

/
  • Viktoria Silén Åberg, Sabina Rustenovic, Linn Pettersson och Linnéa Källman tar studenten, men hade ingen lust att gå på Studentbalen och priset är en orsak. Enligt Svensk handel kostar firandet i genomsnitt 16 500 kronor.

Studentfirandet kan lätt gräva ett djupt hål i plånboken.
– Man får prioritera helt enkelt, säger Viktoria Silén Åberg, som går hotell- och turismprogrammet på Hedbergska och tar studenten.
Studentfirandet kostar i genomsnitt 16 500 kronor, enligt Svensk handel.
Bara balen kan gå loss på flera tusen kronor.
Vi har träffat studenter som valt bort den.

Annons

Antagligen är det fler än en förälder som torkat svetten ur pannan och funderat på hur fasen studentfirandet ska gå ihop? För att inte nämna studenterna som betalar kalaset själva.

De sista veckorna innan de går ut på trappan till tonerna av Studentens lyckliga dagar är ofta en riktigt dyr historia.

– Det är här är något man sett fram emot i flera år, så det är inget man går runt och klagar på. Man kommer ju inte ångra att man lade pengar på det här. Men i vår klass är det nästan ingen som kommer att gå på balen, för att det är så dyrt, säger Viktoria Silén Åberg.

Enligt en rapport från Svensk handel, som gjordes i samband med studentfirandet 2011, så kostar en studentexamen i Sverige i genomsnitt 16 500 kronor.

Rapporten bygger på en webbenkät med 545 blivande studenter från hela landet och frågor till en föräldrapanel där 60 föräldrar deltog.

Enligt samma rapport ökar handeln med totalt 1,8 miljarder kronor till följd av studenten.

På webbsidan ungkonsument.se ger statliga konsumentombudsmannen (KO) en rad goda råd på hur du kan göra för att hantera kostnaderna. Och det första rådet är inte oväntat att det är bra att spara pengar och vara ute i god tid. KO uppmanar samtidigt till ett visst mått av försiktighet. Att boka första bästa buffé eller bil ett halvår i förväg kan bli onödigt dyrt.

Ett alternativ är att välja bort något. För att få ihop studentfirandet ekonomiskt väljer till exempel Viktoria Silén Åberg och hennes klasskamrater att avstå från studentbalen på Södra berget där bara middagen kostar 745 kronor.

Här kan du se höjdpunkterna från lördagens bal.

Då tillkommer förstås kostnaderna för den som vill klä sig i en ny, begagnad eller hyrd klänning eller kostym, accessoarer, bil eller taxi till Södra berget, barhäng och så vidare.

Listan är lång.

– Jag har varit på praktik i Dublin i två månader i vår och till det fick jag bidrag. Men det här betalar jag själv. Då får man prioritera, säger Viktoria Silén Åberg.

Hennes klasskamrat, Sabina Rustenovic, håller med – åtminstone till viss del.

– Men det handlar inte bara om pengar. Knappt någon annan i klassen går och då blir det inte allls lika roligt, säger hon.

Mer läsning

Annons