Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentlitteratur dyr trots momssänkning

/
  • Momssänkningen blev inte till hjälp för studenter. Framför allt den svenska kurslitteraturen är fortfarande lika dyr.
  • Camilla Vedin och dottern Ida på kursboksafari. Magra studielån och dyra böcker är ingen bra kombination för varken henne eller andra studenter.

Sedan bokmomsen sänktes har de flesta böcker blivit billigare. Men inte svensk kurslitteratur för universitet och högskolor. Sundsvalls studentbokhandel ser heller ingen sänkning.

Annons
Kurslitteraturen är en students tredje största utgift efter boende och mat.
När bokmomsen sänktes 2002 trodde många på en ljusning. Men i våras slog regeringens bokpriskommission fast att medan skön- och barnlitteraturens köpare fått full utdelning av momssänkningen hade kostnaderna för svensk kurslitteratur ökat klart mer än övriga priser i samhället. Ökningen beror på att förlagens kostnader stigit.
Lite balans blev det av att utländsk kurslitteratur och böcker som köps via näthandeln blivit billigare. Men kommissionen tyckte ändå att tendensen var oroande. Det nya förbudet att kopiera kursböcker gynnar inte heller studenternas läsande.
Karolin Garcia, som arbetar i studentbokhandeln Litteraturum i Sundsvall, har noterat samma sak.
Direkt efter momssänkningen tyckte jag att priserna sjönk. Men de har höjts successivt igen, säger hon.
I Sundsvall laddar studenterna nu för en ny plugghöst. Camilla Vedin, som börjar tredje året på utbildningen i medieteknik, har just hittat en kursbok för 720 kronor. Hon ska köpa sex böcker till och tre kompendier.
Jag läser data, där böckerna dessutom är dyrast, säger hon.
Många studenter klarar sig genom att köpa begagnat, låna eller söka det billigaste alternativet via nätet. Camilla Vedin har en annan lösning.
Jag jobbar extra på sommaren, säger hon.

Mer läsning

Annons