Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiehjälp - endast för heltidsstuderande

Annons
Studiehjälp betalas ut till elever mellan 16 och 20 år som studerar i gymnasieskola. Den är i dagsläget på samma summa som barnbidraget - 950 kronor i månaden. För omyndiga elever betalas bidraget ut till målsman. Den elev som har högre frånvaro än 20 procent förlorar sitt bidrag - under förutsättning att skolan anmäler frånvaron till CSN.
CSN ska då fatta beslut om studiehjälpen, och gör en utredning. Om utredning tar lång tid och bidraget fortsätter betalas ut under tiden blir eleven återbetalningsskyldig. Om och när eleven börjar studera på heltid igen får denne tillbaks bidraget.
Många skolor underlåter att rapportera elever till CSN. Orsaken kan vara att ett indraget studiebidrag påverkar hela familjeekonomin. Dras bidraget in påverkar det också familjens rätt till underhållsstöd, bostadsbidrag och flerbarnstillägg.
Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att i samråd med CSN ge skolorna den information de behöver för att kunna rapportera korrekt. Alla rektorer får en information om skolk och det anses viktigt att skolorna arbetar för att öka elevernas närvaro.

Mer läsning

Annons