Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen konst utauktionerad

/

För 13,5 år sedan stals Carl Frisendahls isbjörn i vit marmor från Sundsvalls museum.

I veckan auktionerades verket ut på Stockholms auktionsverk.

Museet kunde inte bevisa att skulpturen var deras och isbjörnen såldes för 65 000 kronor till en privatperson.

Annons

Daniel Unnis, förste intendent på museet, beklagar att skulpturen inte kom tillbaka till Sundsvall.

– Det enda vi hade som visade att den varit i museets ägo var ett foto. Sedan har anställda och besökare intygat. Men vi har tyvärr inte hittat registerkortet på att den fanns i vår ägo.

Men enligt Håkan Carlson som är kriminalinspektör på godsspaningsgruppen i Stockholm hade det kanske inte hjälpt ens om registerkortet funnits.

– Det fanns ingen riktig identitet på skulpturen, så det stod inte utom allt rimligt tvivel att det inte skulle finnas en till.

Dessutom preskriberas en stöld efter fem år. Om det hade funnits en märkning på isbjörnen kunde situationen blivit en annan om någon gjort en förändring på den för att ta bort märkningen.

– Då kan häleribrottet bli förlängt. Men i det här fallet fanns inget att gå på. Jag har en känsla av att märkningarna inte var så noggranna förr.

Före den 1 juli 2003 kunde en köpare handla i god tro och då fick den ursprungliga ägaren inte tillbaka godset. Men om den avyttrats efter det datumet ska godset lämnas tillbaka till ägaren oavsett om det finns kvitto eller inte.

– Men det hade inte förändrat något i det här faller eftersom det inte finns något unikt med godset.

Museet var med vid budgivningen på Isbjörn på isflak men gav upp vid 60 000 kronor.

– Vi kunde inte gå längre. Det är jättetråkigt, man står helt handfallen, säger Daniel Unnis.

Frågan om bättre larm togs upp av dåvarande intendenten Barbro Björk vid stölden 1999. Trots att det nästan gått 14 år så har inget hänt. Så sent som nu i höst försvann en Lindström från museet. Tidigare i år försökte en person stjäla konst men ertappades av en museivakt, det ärendet ska upp i rätten nu.

– Vi vill ju ha ett nytt larm men vi har inte två miljoner kronor till det inom våra ramar. Det har legat på lut i flera år på politikernas bord med har skjutits åt sidan. Larmet är en kritisk del för oss.

Mer läsning

Annons