Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen kulturskatt såldes på internet

/
  • Det ovärderliga 1400-talskrucifixet är återfunnet och kan nu ersätta denna kopia som nu hänger i Skeppshamns kapell.
  • Hamnfogden i Skeppshamns kapell, Stig-Gunnar Wikberg vid kapellet efter den senaste stölden. Han var tyvärr oanträffbar under gårdagen men kommer enligt bekanta att bli mycket glad över beskedet att krucifixet är återfunnet.
  • Interiör från Skeppshamns kapell där tre stölder ägt rum varav den senaste i fjol. Krucifixet som hänger i kapellet idag är en kopia av det stulna, nu återfunna krucifixet.
  • Stig-Gunnar Wikberg, hamnfogde i Skeppshamns kapell, poserar i kapellet vid de nytillverkade kopiorna av krucifix och altartavlan som även den stulits.
  • Besökare på Åstödagen 2002 kunde studera originalet som senare stals.

Det ovärderliga 1400-talskrucifixet från Skeppshamns kapell på Åstön är återfunnet. En 53-årig spanjor häktades i går, misstänkt för grov stöld. Han har rest in och ut ur landet illegalt, och polisen ska nu utreda om han fört andra ovärderliga kyrkoskatter ut ur landet.

Annons
10 juli i fjol stals det unika processionskrucifixet från Skeppshamns kapell. Ovärderligt som konstföremål, men värt uppemot en halv miljon för rätt köpare.
Nu är det i tryggt förvar hos Sundsvallspolisen.
Det här har varit möjligt tack vare samarbete med rikskrim, andra polisdistrikt, tullen, och inte minst kyrkan och länsmuseet, säger en belåten Christer Johansson på Sundsvallspolisen.
Krucifixet har varit gömt i ett förråd på Södermalm i Sundsvall och hos en Timråbo sedan det stals. Polisen fick upp spåret sedan en antikhandlare i Ängelholm köpt det på Internetauktionen Tradera för 3 000 kronor.
Han vände sig till en professor på historiska museet i Lund, som insåg att detta var en kyrkoskatt som man inte fick handla med. Gemensamt vände de sig sedan till polisen, säger Christer Johansson.
Stiftsantikvarien i Härnösand kunde senare identifiera det 600 år gamla krucifixet.

Spårade med Tradera
Tradera hjälpte till att spåra säljaren, den nu hälerimisstänkte Timråbon, som i sin tur pekade ut den 53-årige spanjoren.
Samtidigt som krucifixet stals försvann även en list till den redan tidigare stulna altartavlan. Det gör att polisen tror att 53-åringen är insyltad även i den stölden.
Det är samma tillvägagångssätt, säger Christer Johansson.
Rikskriminalen och Sundsvallspolisen har under en tid kartlagt 53-åringen, som många år varit bosatt i Sundsvall illegalt. Enligt uppgift har han jobbat svart på flera restauranger och serveringar. Redan 1978 dömdes han till livstids utvisning, efter att ha begått grova bedrägerier mot banker och knivhotat poliser. Förra året dömdes han för att via e-post hotat avrätta två socialsekreterare med nackskott.
Under september månad har ett vittne i den rättegången blivit utsatt för hotelser. Bland annat har någon målat vita kors över hela hennes sommarstuga på Alnö. Polisen hittade handskar och skor med vitt färgkladd på när 53-åringen greps, och man tror att han ligger bakom hoten.
Gripandet gjordes på ett hotell i Hudiksvall i måndags morse. Då fick man också kontakt med en man i Enånger, som hyrt ut ett förråd till 53-åringen. I förrådet hittdes stora mängder antikviteter. Främst gamla bruksföremål och möbler stulna från ett torp i Sänningstjärn, Hassela.

Har kartlagt mannen
Polisens kartläggning visar att 53-åringen rest in och ut ur Sverige många gånger de senaste åren. Man har också konstaterat att han skickat föremål till sin mor i Spanien.
Därför befarar polisen nu att värdefulla kyrkoföremål och andra antikviteter kan ha förts ur landet av 53-åringen.
Vi har vänt oss till den svenska kontaktpolisen i Spanien som ska utreda den biten. Men vi har ett långt och tungt utredningsarbete framför oss, säger Christer Johansson.
I går häktades 53-åringen för grov stöld, alternativt häleri, olaga hot, skadegörelse, brott mot utlänningslagen och olovlig vistelse i riket.
Han förnekade bestämt alla anklagelser.
Det här är en komplott mot mig, hävdade han.

Mer läsning

Annons