Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för cityprojekt - våldsbrotten minskade med 25 procent

Ett samarbete mellan polis, krögare och socialtjänst har sänkt våldsbrottsligheten radikalt i centrala Sundsvall. — Jag är lyrisk över resultatet, säger projektledaren Thomas Åslund vid citypolisen i Sundsvall.

Annons
I Sundsvalls centrum sjunker våldsbrotten lika mycket som de ökar i andra städer. Ett knappt års arbete har givit oanat resultat. Såväl samordnaren för projektet, Nils Gärdegård, som krögaren Annica Höglund menar att det goda resultatet till stor del är Thomas Åslunds förtjänst.
I går kom statistiken, de första fem månaderna i fjol begicks 166 våldsbrott i centrum, i år är motsvarande antal 127. En minskning med 25 procent på ett år.
Jag är riktigt glad, men alla har jobbat hårt för det, säger Thomas Åslund.
En samverkansgrupp bildades i höstas och vissa utsatta områden tilldelades en egen kontaktpolis. Varje löningsfredag är det möte och gemensam planering. Samtalen affärsidkare, krögare, socialtjänst och polis öppnar nya dörrar. Erfarenheter utbyts och det går lätt att vidta åtgärder när alla blir en del av lösningen i stället för att ses som en del av problemet.
Största lyftet är att vi får förståelse för våra bekymmer. Vi hade aldrig kunnat åstadkomma den här attitydförändringen själva, säger Annica Höglund.
På några ställen har lastzoner omvandlats nattetid till taxizoner för att få bort svartåkarna. Det har fungerat bra och en oroshärd försvinner. Vidare fotpatrullerar polisen, tittar in på krogarna och finns utanför när restaurangerna stänger och bråken brukar utbryta.
Vi är dubbelt så många ute en fredags- och lördagsnatt mellan 00.30 och 03.00 jämfört med en måndag, säger Thomas Åslund.
Fyra områden ingår i satsningen, McDonalds på Storgatan, Navet, krogstråket i östra Stenstan och Tandoori.
Kriminalpolis Rune Larsson har haft Navet på sin lott. En åtgärd var att byta belysning på Kulturmagasinets toalett så att narkomaner inte kan se sina vener och injicera. Nu lägger han fram billiga ombyggnadsförslag för att komma till rätta med busstationen.
Viktigast är att riva muren som bara är bra till att gömma sig bakom och att få dit någon mer verksamhet som lockar vanligt folk, då kan en del av skrymslena byggas bort, säger Rune Larsson.
Han ser gärna också att det målas och tapetseras för då blir besökarna mer rädd om miljön. Och den ständigt efterfrågade belysningen är givetvis lika aktuell nu som någonsin tidigare.
Det där kostar inte mycket. Helst skulle också entren byggas om så att skrymslet där de står och hänger försvinner.
I dag presenterar alla grupper sina förslag och arbetet går vidare med nya konkreta åtgärder.
Fotnot: I projektet har också många andra varit inblandade.

Mer läsning

Annons