Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för firandet

Visst kan svenskarna fira nationaldag. Med blågula flaggor i händerna och humöret på topp begav sig folk in till Sundsvalls centrum i går. Ett mäktigt tåg paraderade genom stan och Du gamla du fria ljöd över det proppfulla torget.

Annons
Mellan gymnaster, dansuppvisningar, motorcyklar och nykterhetsrörelsen hörs spelmanslåtar.
Vi har spelat 20 år tillsammans. Nu får vi ytterligare en dag, förutom midsommar, säger Bertil Näslund med dragspelet i högsta hugg.
Nya svenskar firar med tårta i stadshussalongen, sjunger med i nationalsången och viftar med vimplar. Pappa filmar finklädda Emilia Suran. Familjen kommer ursprungligen från Irak och har bott i Sverige i fem år.
Det känns bra, det är trevligt att vara här, säger mamma Manahel Elias.
Emilia säger inte så mycket alls, just nu. Inte till främlingar i alla fall. Men hon är fyra år och ser fram emot tårtan.
Ute på stan delar en clown med orange hår ut flaggor och på hustaken vajar blågula fanor i mängder.

Jättelikt tåg
Med hurrarop, jubel och fanfarer paraderar ett jättelikt tåg längs gatorna i centrum, körer, giffare, brottare, budoutövare, scouter, finska föreningen, thailändska föreningen, spelmansgillen och folkdansare är några av dem som signalerar blågult.
Vi har sett fram emot det här hela dagen, säger JonasTollgren.
Tillsammans med Robin Blomberg, Johan Bengtsson, Andreas Danielsson och andra klädda i Kubens IF 92:ors svartgula overaller håller han styr på nätet med 2 000 blåa och gula ballonger som ska släppas ut på eftermiddagen.
Vi har delat ut glass och satt upp björkar också, säger Andreas Danielsson.
Killarna tycker att det är bra med nationaldagsfirande, men eftersom träningen uteblev ska de springa fem kilometer hemma istället.

Lätt att vara svensk
Sorl och spänning under ballonghavet dränker ljuden från scenen där Kjell Lönnå håller i trådarna. Helen Sjöholms Gabriellas sång tränger igenom bruset och folk slår sig ner i mattälten.
När man kämpar över mållinjen och vet att guldet väntar är det lätt att vara svensk i hjärtat, säger Magdalena Forsberg från scenen.
Sundsvalls Boxningsklubbs Birgitta Starrin Persson får ta emot årets Integrations- och mångfaldsstipendium på 10 000 kronor.
Boxningsklubben är, även utanför boxningsringen, en god förebild som ger ungdomarna hopp och kraft, sa prisutdelare Joao Pinheiro, ordförande för nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.
Firandet på Stora torget avslutades med ett fyrfaldigt leve för Sverige. Alla tycktes nöjda och glada. Men lite smolk i glädjebägaren fanns ändå. Parkeringsböter. Flera personer hörde av sig till ST efter att ha ställt bilen på SCA:s parkering den här röda dagen.
Jag har ringt SCA:s växel och de är lediga. Vi var tvungna att komma in till stan eftersom dottern skulle ha uppvisning, säger en besviken man som fått bilen lappad.

Mer läsning

Annons