Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall får kriscenter för barn

/

Barn som råkat ut för brott kan få stöd av ett barnkriscenter i Sundsvall. Där ska flera myndigheter samarbeta under utredningen.

Annons
Planerna på ett barnkriscenter I Sundsvall är långt gångna. Tanken är att barn och unga upp till 18 år, som råkat ur för brott, ska komma till kriscentret under utredningen. Där får han eller hon möta alla myndigheter på ett och samma ställe.
På det viset slipper barnet tröttsamma upprepningar av frågor från olika myndigheter. Centret ska ha medhörningsrum där olika tjänstemän kan lyssna på varandras förhör.
Vid ett center i Sundsvall ska polis, åklagare, socialtjänst, barnsjukvård och barnpsykiatri samarbeta kring det utsatta barnet och utredningen av brottet. Centret ska också kunna ge krisstöd och samtalskontakter till barnet och familjen
Förebilden är det enda center som hittills finns i landet, det i Malmö.
Åklagarkammaren i Göteborg har ett uppdrag att ordna barnkriscenter på olika håll i landet. Kammaren utser modellkommuner som får hjälp att starta ett center. Sundsvall hoppas att få bli en sådan modellkommun.
När det klartecknet kommit är det bara att köra igång.
Det här kostar inga extra pengar eftersom vi ändå skulle gjort arbetet, fast var för sig. Men nu möts på en arena för barnets bästa, säger Kjell-Arne Sköldh chef för individ- och familjeomsorgen i Sundsvall.

Mer läsning

Annons