Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall har det bråkigt i politiken

/
  • Else Ammor tycker att det är hård miljö bland Sundsvallspolitiker.
  • Rodney Engström har inte upplevt att det skulle råda ett hårt debattklimat i Sundsvall.

Sundsvall hamnar näst i topp när konfliktnivån i Sveriges kommuner rankas. Det visar en ny undersökning gjord av forskare vid Göteborgs universitet.
– Oj, det blir jag väldigt förvånad över att höra, säger Rodney Engström, ordförande i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Annons

De politiska striderna i kommunerna ökar, och debattklimatet hårdnar. Tuffast är klimatet i Landskrona, följt av Sundsvall. Det framgår av en undersökning gjord av forskare vid Göteborgs universitet, där de lokala politikerna själva bedömer graden av partipolitisk konflikt i kommunen.

– Det finns en historisk tradition av samförstånd i kommunpolitiken. Men idag är graden av konflikter på samma nivå som i riksdagen, säger Louise Skoog, en av forskarna bakom studien, till Dagens Samhälle.

När Dagbladet pratar med Rodney Engström (M), ordförande i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, blir han förvånad.

– Oj, det blir jag väldigt förvånad över att höra, jag känner inte alls igen det. Men om det händer saker utanför fullmäktige vet jag inte. Jag upplever att man visar respekt. Jag är väldigt lyhörd för sånt och skulle jag höra något skulle jag tillrättavisa det, jag jobbar stenhårt med att det ska skiljas på person och sak, säger Rodney Engström.

Under fjolåret var det stor turbulens i socialnämnden och dåvarande ordförande Else Ammor fick sparken.

– När de gäller Else Ammor så fick hon inte partiets förtroende att leda socialnämnden och blev ombedd att avgå, men valde att inte göra det. Vi gjorde ingen häxjakt av det. Vi har hela tiden pratat som civiliserade människor. Sedan tycker jag att man har försökt blåsa upp det där i media.

Finns det någon händelse där debattklimatet har hårdnat?

– De senaste landstingsfullmäktige före sommaren fick jag avbryta debatten för att jag tyckte att den inte längre hörde till ämnet, men det är det enda jag kan komma på. Jag vet att det är många som har reagerat kraftfullt mot Anders Engqvist ständiga överklaganden. Det senaste om äldreboendet på Norra kajen som nu kommer att bli försenat på grund av hans överklagande och det kommer att kosta sundsvalls medborgare skattepengar. Varje gång han överklagar blir det dyrare för Sundsvallsborna.

Politikern Else Ammor, som har startat Sundsvallspartiet, tycker precis som undersökningen visar att klimatet kan vara väldigt hård bland politikerna i Sundsvall.

– Jag är glad att jag inte är verksam i Landskrona om det är ännu värre där än i Sundsvall. Om Rodney Engström inte har märkt av det har han nog sovit eller så behöver han en hörapparat. Redan från början i den här mandatperioden var det hård stämning. Den största konflikten låg i socialnämnden. Det var väldigt ilsket och det sades hårda ord. Jag har fått höra att jag är en fara för demokratin och blivit kallad för marknadsfundamentalist.

Hur känns det att jobba i sån miljö?

– Jag har tyckt att det har varit jobbigt med den hårda miljön som råder. I början tog jag åt mig och blev ledsen men efter nån tår gick det över.

Dagbladet har sökt Anders Engqvist utan resultat.

Mer läsning

Annons