Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall kan få vänort i Argentina

/
  • Prästen Olof Montelius vill att argentinska Oberá ska bli Sundsvalls vänort. Inte minst eftersom det bor så många ättlingar från vårt område i staden.

Sundsvall borde acceptera argentinska Oberá som vänort. Det tycker prästen Olof Montelius efter sju månader bland svenskättlingarna i området.
— Jag ska uppvakta kommunalrådet Ewa Back. Många där nere lider svårt. Det handlar om vår gemensamma historia, säger han.

Annons
Förra sommaren besökte Maja Söderlund från Oberá Viksjö. Därifrån flyttade hennes farfar som hade arbetat som skogvaktare i slutet av 1800-talet.
Under utvandringsvågen emigrerade mellan 600 och 700 Sundsvallsbor till Argentina och provinsen Misiones, berättar Olof Montelius.
Många svenskättlingar faller utanför det sociala systemet. Andra jobbar som statare på små jordlotter. Tobaksodlingarna besprutas hårt och arbetet innebär stora hälsorisker.
De lider nöd och bland spanien-svenskarna har vi startat ett projekt för hjälp till självhjälp. Vi skänker grisar och mjölkkor, och en tredjedel av omsättningen ska skänkas vidare till en annan familj, berättar Olof Montelius.
Kommunen Oberá behöver hjälp med teknik och skogshantering. Det skulle både kunna handla om ett kommersiellt och kulturellt utbyte med vinster åt båda håll.
Förutom att Olof Montelius ska lägga fram sitt vänortsförslag till Ewa Back kommer han inom kort kontakta biskop Tony Guldbrandzén.
Jag vill att domkapitlet ska ta beslut om en stiftskollekt för det här ändamålet. För 30 år sedan lämnade svenska kyrkan Oberá och det borde den inte ha gjort. Det finns stora behov, säger han.
Sedan Olof Montelius gick i pension 1991 har han bott i Malaga i Spanien. Genom ett initiativ från honom och andra spanien-svenskar ska det i höst anställas en person som ska intervjua alla svenskättlingar i Oberá och provinsen Misiones.
Vi håller som bäst på att samla in pengar. Resultatet ska sedan skickas till emigrantistitutet i växjö. Historielösheten som sprider sig i dag är farlig och vi har ett ansvar gentemot de här människorna.
Olof Montelius tycker att det är viktigt att svenskarna visar intresse för emigranternas öden.
De var ofta fattiga, det handlade om syndikalister och fackföreningsfolk som inte såg någon framtid i Sverige. Landet gick miste om många kraftfulla och initiativrika människor när de flyttade, säger han.
Bland fjärde och femte generationen svenskättlingar talas det fortfarande svenska. En hövlig vacker svenska som minner om gångna tider.
Ett 80-tal svenskättlingar i Oberá träffas en gång i månaden. Då använder de bara svenska språket. Det finns även en skandinavisk paviljong där man firar högtider som midsommar och lucia. Människorna där nere är väldigt stolta över sitt ursprung, säger Olof Montelius.

Mer läsning

Annons