Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall sätts på kirurgikartan

/
  • Arthur Jänes, överläkare vid kirurgkliniken Sundsvalls sjukhus är glad att Gastric sleeve-metodens Zlatan, professor Michel Gagner från Kanada, var med under mötet.
  • Vid mötet fick läkare från hela Norden se en gastric sleeve-operation, direktsänd från operationssalen vid Sundsvalls sjukhus.
  • Sundsvalls sjukhus är först i landet att använda sig av enbart gastric sleeve-metoden vid viktminskningsoperationer.

Sundsvalls sjukhus är ledande i landet för en ny operationsmetod för viktminskning. Därför har en "kick-off" för kirurger inom viktminskningskirurgi hållits i två dagar på Södra berget i Sundsvall. Bland annat så har deltagarna kunnat se en direktsänd gastric sleeve-operation från operationssalen.

Annons

Sundsvall har som första sjukhus i landet gått över från den vanliga gastric bypass-metoden till den nyare gastric sleeve. Den ger, enligt överläkare vid kirurgikliniken Arthur Jänes, minst lika bra resultat men färre komplikationer. Dessutom kostar den mindre.

– Komplikationer kostar enorma pengar. Vårdtiden och sjukskrivningen är också betydligt kortare och med den här typen av kirurgi, säger Arthur Jänes.

Tidigare använde Sundsvalls sjukhus gastric bypass-metoden. Då skärs en liten ficka ut av magsäcken som sedan kopplas till tunntarmen. Det ingreppet gör att komplikationer kan uppstå, ibland livslånga som ST tidigare har berättat om. Vid gastric sleeve är fördelen, enligt Jänes, att om den misslyckas så kan patienten ändå göra en traditionell gastric bypass senare.

– Gastric sleeve är egentligen då man bara förminskar magsäcken till ett rör. Man tar bort kanske tre fjärdedelar så att volymen blir betydligt mindre. Då kan man äta mindre och går följaktligen ner i vikt, säger Arthur Jänes.

Hittills har strax över 300 patienter har operarats med den nya metoden som började användas för lite drygt ett år sedan. Nu är Sundsvall ledande i Sverige och därför hölls mötet "Nordic Gastric Sleeve Meeting" här. Tanken är att fler ska operera enligt den nya metoden.

– Alla står i startgroparna men de kanske inte har instrumenten eller förmågan att komma igång riktigt. Mötet ska vara en kick-off kan man säga så att fler centra ska börja med den här metoden. Sedan kommer vi säkert åka runt och hjälpa folk att komma igång och operera tillsammans med dem, säger Arthur Jänes.

Hur kommer det sig att Sundsvall är först med det här?

– Det är en bra fråga, men vi följer ju med i vetenskapen och var trenderna går inom den här kirurgin. Det här är något som det talas väldigt mycket om på stora möten i USA och runt om i världen, säger Arthur Jänes och berättar att det i år säkert kommer att opereras fler i världen med gastric sleeve än med gastric bypass. I USA är metoden populär.

Sundsvalls sjukhus är alltså ledande inom den här utvecklingen och till konferensen har ett 60-tal ledande kirurger vallfärdat. Under mötet livesändes två operationer från Sundsvalls sjukhus som konferensdeltagarna kunde se och kommentera direkt från på Södra berget.

– En del i det här är att diskutera kring hur operationerna går till. Det är väldigt viktigt egentligen att sprida ny kirurgisk teknik och nya erfarenheter till alla kollegor så det är fantastiskt att patienterna ställer upp på det, säger Arthur Jänes.

Det kan bli fler konferenser i Sundsvall, det finns ett stort intresse i hela Europa, enligt Arthur Jänes.

– Det sätter Sundsvall på kartan lite grann, att vi faktiskt ligger i framkant på den kirurgiska tekniken i behandling av patienter med svår övervikt, säger han.

Mer läsning