Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall ska bli ännu tryggare

Nu har Sundsvalls Brottsförebyggande råd haft sin examen.
Samarbetet mellan polis, krögare och socialtjänsten får gott betyg. Nu ska arbetsformen odlas vidare för att hålla i alla väder.

Annons
När cityprojektet startade var målet en minskning av antalet våldsbrott i centrala Sundsvall.
Som ST kunde berätta i går har det gått vägen. Under årets första fem månader begicks 127 våldsbrott i centrum i år. Motsvarande siffra för samma period förra året är 166 våldsbrott. Det betyder en minskning med 25 procent.
I går träffades alla involverade för en avstämning.
Självklart är vi detta mycket nöjda. Det känns lite som en examen. Vi har hittat fungerande och mycket konkreta arbetsformer som har skapat en lugnare miljö i Sundsvall, säger Nils Gärdegård, samordnare.
Nyckeln till framgången är att krögare, polis, vaktbolag och socialtjänst har suttit vid samma bord och lärt känna varandra. Alla jobbar på fältet och tillsammans har de hittat strategier för få en lugnare stadskärna. Nils Gärdegård tror att det finns en stor vinst att problemen i city inte har blivit ett "tungt ärende" som har behandlats högre upp i hierarkierna.
I stället är det de berörda som fattar beslut om åtgärder. Enkla lösningar som att krögarna har fått direktnummer till poliser som de känner har gjort det hela så mycket lättare, säger han.
Och nu är det viktigt att vara uthållig och odla det framgångsrika konceptet.
Min förhoppning är att allt fler människor över 40 år visar sig på stan på kvällarna och att vi får en trygg och trivsam stadskärna för alla.

Mer läsning

Annons