Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall släcker ner

/

Mörker, kravallstickning och klädbyte – det här händer i Sundsvall under Earth Hour.
– Vi vill visa hur man kan använda jordens resurser på ett bättre sätt, säger Mona Harr Ströhlein.

Annons

För nionde året i rad anordnar Världsnaturfonden Earth Hour, som är världens största klimatmanifestation. Klockan 20.30–21.30 den 28 mars kommer stora delar av Sundsvall släckas ner, däribland utkikstornet på Norra berget och fasaden på Sundsvalls kommunhus.

Earth Hour är bara en liten del av miljösatsningen i Sundsvall. Kommunens mål är att minskat energiåtgången med 20 procent mellan 2010 och 2020.

– Det ser väldigt bra ut just nu. Vi är på god väg att nå upp till målen. Kommunen har flera olika projekt på gång, till exempel att dra ner på oljeanvändningen, säger Anna Hassani Nordqvist, miljösamordnare på Sundsvall kommun.

Kulturmagasinet kommer tillsammans med Unga Magasinet, Sundsvalls kommun och Teko-cirkeln anordna ett antal olika aktiviteter under dagen.

En av aktiviteterna är kravallstickning.

– Det är ett sätt att ta kontroll över det offentliga rummet. Skapa debatt genom att sticka in saker, som lyktstolpar och träd, säger Mona Harr Ströhlein, ungdomshandledare på Unga Magasinet.

Man kommer även att kunna byta sina gamla kläder med andra. Några volontärer från Tjeckien har anordnat detta event.

– Kläder vi slänger i dag är sällan trasiga, så vi tycker att det är bättre om man kan byta ut dem, säger Mona Harr Ströhlein.

På kvällen kommer en konsert att hållas. Under den timme Earth Hour pågår kommer konserten fortsätta i mörker och utan elektriskt ljud.

– Så man verkligen ska känna att man är utan elektricitet, säger Mona Harr Ströhlein.

Mer läsning

Annons