Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall tar emot barn från hela länet

/
  • Arton dagar gamla Awa Jallow är inlagd på barnkliniken på Sundsvalls sjukhus. Hon har fått röda utslag över hela kroppen, och medan läkarna funderar ut vad som hänt får hon tillbringa natten på sjukhuset.
  • Björn Stiernstedt är barnläkare och verksamhetschef på barnavdelningen på Sundsvalls sjukhus. Han tycker att det är färre barnolyckor nu än för 30 år sedan.
  • Annette Helldén är moster till lilla Awa Jallow, 18 dagar gammal. Den lilla flickan har fått stora röda utslag på kroppen och kommer att läggas in över natten.

I sommar har barnmottagningen på Sundsvalls sjukhus fått ta emot fler barn än normalt från övriga delar av länet. När barnmottagningarna i Sollefteå och Örnsköldsvik stängde i juni skickades patienterna till Sundsvall.

Annons
Vi har tagit emot tre gånger så många barn från Sollefteå och Örnsköldsvik än vad vi normalt gör, säger barnläkare Björn Stiernstedt.
Under några veckor i slutet på juni och början av juli stängde barnmottagningarna i Sollefteå och Örnsköldsvik. Då fick Sundsvalls sjukhus ta emot patienterna. Magnus Olsén är sjuksköterska och har jobbat hela sommaren.
Det var några bråda dagar men vi fixade allt, säger han.
Det är hans första sommar på sjukhuset och inför sommaren så hörde han kollegorna prata om att det brukade vara lugnt. Men det blev fullt ändå. Björn Stiernstedt tycker att personalen har klarat det bra.
Vi har tagit emot många för tidigt födda barn. Vanligtvis hämtar vi dem i ambulans vilket har tagit en del resurser, men det har gått bra, säger han.
Barnmottagningen är en akutverksamhet vilket betyder att det är toppar och dalar i antalet patienter som söker vård. Medelbeläggningen ligger på ungefär 15 barn per dygn. Med barnen som kommit från övriga delar av länet har det nu blivit ungefär 17 barn per dygn under de mest hektiska veckorna.
Nu är det lugnt på avdelningen igen. En av de få intagna är 18 dagar gamla Awa Jallow. Hon har fått röda utslag på kroppen och läkarna vet inte vad det kan vara för fel. Kanske är det en allergisk reaktion på något som hennes mamma har ätit. Det kan också vare en infektion. Hela familjen är trött och hoppas på att kunna få besked snart.

Mer läsning

Annons