Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls bangård får inte giftbesprutas

/

MIljökontoret viker inte en tum från förbudet mot ogräsmedlet Roundup Bio på bangården i Sundsvall. Ingen vet i dag hur farliga ämnen i medlet påverkar miljön.

Annons
Det var i juni som miljönämnden förbjöd Banverket att använda Roundup i Sundsvall. Banverket har överklagat det så kallade föreläggandet till länsstyrelsen. Men miljötjänstemännen står fast vid sin inställning när de svarar på överklagan.
Enligt miljökontoret måste Banverket först visa hur Roundup påverkar miljön innan en besprutning kan tillåtas. Det handlar framförallt om beståndsdelarna glyfosat och ett ytaktivt ämne. Ingen vet riktigt hur dessa bryts ner eller sprids i marken.
Miljölagen kräver en så kallad egenkontroll av miljöeffekterna.
Någon sådan har Banverket inte genomfört under de år som bekämpningsmedlet använts i Sundsvall.
Därför är miljönämndens tålamod nu lika med noll . Banverket förbjuds att genomföra årets besprutning med Roundup. Ogräsbekämpningen skulle genomförts i augusti och innebär att 20-tal liter av bekämpningsmedlet sprutas vid Sundsvalls centralstation och på rangerbangården.
Nu får Banverket i stället använda handkraft för att ta bort maskrosor och annat ogräs fram till att länsstyrelsen avgjort frågan.
Verket skriver i sin överklagan att miljönämnden inte har någon laglig grund för att förbjuda användningen av Roundup.
Dessutom anser verket att man inte behöver göra mer för att visa medlets effekt på miljön. Att forskningen om Roundup inte sammanställts ännu, skyller handläggaren på att en forskare vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala blivit sjuk.
Mer läsning

Annons