Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls gymnasium anmäler inte frånvaro

/
  • Magnus Forss, presschef vid CSN, tycker att det är anmärkningsvärt att skolorna inte rapporterat någon frånvaro för sina elever. Han menar att det är orättvist att eleverna behandlas olika beronde på vilken skola de går i - lagen ska vara lika för alla.
  • Enhetschefen vid Hedbergska, Björn Swedén, hävdar att skolan rapporterat ett antal elever under förra läsåret - något som sägs emot av CSN:s statistik som visar att inte en enda elev rapportrats.
  • Anders Edström, enhetschef vid Västermalm har ingen dirket teori om vad CSN:s siffror beror på, men tror att det kan ha att göra med de nya dirkektiven från CSN. De som enligt CSN utarbetats för att det ska vara enklare och tydligare att anmäla skolkande elever.
  • Förra året läste 1589 elever vid Hedbergska skolan i Sundsvall. Ingen av dem har rapporterats till CSN för skolk - något som Magnus Forss, presschef vid CSN tycker är anmärkningsvärt på en så stor skola.

Sedan CSN gav tydligare direktiv om rapportering av elevers frånvaro har antalet rapporteringar minskat drastiskt i Sundsvalls gymnasium - från Hedbergska finns inte en enda rapport registrerad för förra läsåret.

Annons
Det är väl fantastiskt, att våra elever inte skolkar, säger enhetschefen vid Hedbergska skolan, Björn Swedén.
Att ingen av de över 1500 elever som går på Hedbergska skulle skolka verkar dock alldeles för bra för att vara sant. Och inte heller med sanningen överensstämmande.
Jag har annan information, fortsätter Björn Swedén. Såvitt jag vet har vi rapporterat flera elever till CSN.
Något som får presschefen vid CSN, Magnus Forss, att häpna.
Det låter oerhört spännande om det är på det viset, säger han. Det ska inte kunna hända att inkomna rapporter försvinner ur vår statistik. Det måste jag kolla upp.
Jag har själv anmält flera elever, säger rektor Annika Jonsson vid Västermalm.
Magnus Forss återkommer sedan han kontrollerat uppgiften och säger att en rapporterad elev som väljer att avsluta sina studier inte hamnar i statistiken.
Samtidigt erkänner en rektor vid Västermalms gymnasium utan omsvep att hon inte rapporterade någon elev under fjolåret.
Det har varit väldigt svårt att genomföra den här rapporteringen, säger Ulla Rick- Edin, rektor på Västermalm.
Det går att överklaga CSN:s beslut om indraget studiebidrag och eleverna har då fått rätt. Dessutom krävdes en minutiös dokumentation från CSN:s sida. Vi har ett mycket bra system för närvarostatistik men tydligen räcker inte det.
Under året ska det dock bli svårare att komma undan med skolk även för Västermalmseleverna.
I år tar vi nya tag, och rapporteringen ska börja fungera, säger Ulla Rick-Edin. Vi går ut hårt med information till både föräldrar och elever.
En rapport till CSN ska inte skickas utan vidare. Eleven ska först få en varning och föräldrarna ska vidtalas. Eleven får alltså en chans att upphöra med skolkandet innan det går så långt som till förlorat studiebidrag. För somliga fungerar det men inte för alla.
Det allvarliga här är att eleverna behandlas olika beroende på vilken skola de går, säger Magnus Forss från CSN. Går man på Hedbergska kan man skolka hur som utan att något händer, medan en elev på John Bauer mister sitt bidrag. Det är fel, och eftersom det här är lagstadgat måste skolorna som slarvar skärpa sin rapportering.
Enligt Magnus Forss är det 350 av 800 gymnasieskolor i landet som inte rapporterar elevernas frånvaro. I Sundsvallsområdet är John Bauer-gymnasiet exempel på en skola som är duktig på att rapportera, medan inte heller Skvadern eller NTI-gymnasiet rapporterat någon av sina elever. Här kan det totala antalet elever vid skolan ha betydelse.
I våras talades om problemen med frånvaro vid just Västermalm. Något som alltså inte syns i siffrorna från CSN. Varken Västermalm eller Hedbergska kunde under gårdagen lämna ut egen frånvarostatistik.

Mer läsning

Annons