Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls kommun lånar mer pengar

Internbanken inom Sundsvalls kommun vill ha en utökning av marknadslåneprogrammet. Samtidigt vill de även ha en höjning när det gäller att utfärda certifikat för upplåning.

Annons
Orsaken till att Sundsvall kommun har en egen internbank där kommunen och de kommunägda bolagen kan låna pengar är att villkoren blir betydligt förmånligare. Det skulle bli betydligt dyrare om varje enskilt bolag eller kommun själva skulle låna upp samma summor.
Det är ett jättebra sätt att låna pengar billigt, berättar Eric Carlsson ekonomidirektör i Sundsvalls kommun.
För närvarande är ramen för upplåningen på obligationsmarknaden två miljarder kronor. Den är med det för närvarande upplånade beloppet om 1 775 000 miljoner kronor i det närmaste helt utnyttjad. Därför ansöker ekonomikontoret om att få höja det maximala lånebeloppet till tre miljarder kronor.
Det kan skilja mer än en halv procent med lån genom internbanken, säger Eric Carlsson
Det finns flera orsaker till den begärda höjningen. Dels att ränteläget är gynnsamt med mycket låga räntor. Vilket gör att det finns pengar att tjäna när gamla lånebelopp ska omförhandlas.
Dels att pågående investeringar i bland annat den nya avfallspannan i Korsta kräver att stora belopp behöver lånas upp.
För närvarande är Mitthem och Sundsvall Energi de största låntagarna hos internbanken.
Samtidigt föreslås att finansutskottet även höjer ramen för certifikatprogrammet från en halv till en miljard. Det är ytterligare ett sätt att genom att utfärda certifikat i max två år låna upp pengar på den svenska penningmarknaden.

Mer läsning

Annons