Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls sjukhus laddade inför sommaren

Hundratusen kubikmeter. Så mycket snö finns det nu på sjukhusets snötipp, som blev tvungen att akutstängas i onsdags.
– Det har kommit så mycket snö den senaste veckan och nu kan vi inte ta emot mera, säger fastighetsförvaltaren Mari Walestrand Nihlén.

Annons

Snön som fraktas till tippen används för att kyla ner sjukhuset under sommaren. Förra året kom det så pass lite att snön var slut redan vid midsommar. Något som aldrig hänt under de 15 år som tippen har varit i bruk.

– Vi hade en otrolig otur. Dels höll vi på att bygga om inne på sjukhuset och tvingades stänga av utrustning där inne, vilket ledde till att vi behövde använda snön redan under vintern. Sen kom det ju nästan ingen snö, medan sommaren blev kanonvarm. Då räckte inte snön, säger Mari Walestrand Nihlén.

För att försäkra sig om att samma sak inte sker denna sommar togs avgiften för att lämna snö på tippen bort.

– Det har absolut gett resultat. En vanlig sommar brukar vi räkna med att det går åt ungefär 70 tusen kubikmeter, så nu har vi snö så det räcker, med råge, säger Mari Walestrand Nihlén.

Om avgiften tas bort även kommande säsonger är ännu oklart.

– Vi låter den här vintern gå för att kunna utvärdera. Vi får se hur vi gör sen helt enkelt, men vi är ju angelägna om att få hit snön. Det är helt fantastiskt att kunna använda snön, som ändå måste ta vägen någonstans, på ett sånt här sätt. Miljövänligare än så blir det ju liksom inte, säger Mari Walestrand Nihlén.

Tippen är lika stor som en fotbollsplan och har ett djup på ungefär tio meter. Hela utrymmet är nu fylld, vilket aldrig skett så här tidigt på året.

– Tippen har i princip fyllts på två månader, från julhelgen och fram tills nu. Det kom otroligt mycket bara på ett dygn efter snön som föll i helgen, säger Mari Walestrand Nihlén.

Nu återstår att platta ut tippen, för att sedan kunna lägga isolerande flis på snön, vilket beräknas ta ett par veckor. Den smälts sedan ner långsamt för att rinna genom ett antal renande filter, för att till slut kunna användas för att kyla ner sjukhuset under de varma sommarmånaderna.

Mer läsning