Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls stora kockbrist – Skatan tvingas stänga

/

Skatans Café & krog tvingas stänga under måndagar och tisdagar.
Orsaken: Sundsvall lider av en väldigt stor kockbrist.
– Det är förödande för oss att stänga två dagar i veckan, säger ägaren Marie Sjöbom.

Annons

Sundsvall med omnejd lider av stor kockbrist för tillfället.

Det är så pass illa att Skatans Café & krog tvingas ha stängt under måndagar och tisdagar framöver.

– Det finns inga kockar att uppbringa, det är förödande för oss att stänga två dagar i veckan, säger ägaren Marie Sjöbom som förklarar att kockbrist råder i hela landet:

– Alla krögare frågar efter kockar, det är så i hela landet.

En av orsakerna till den akuta kockbristen kan ligga i att det på kort tid har öppnat många restauranger i Sundsvall.

– Den sänkta krogmomsen gjorde jättemycket för att fler restauranger skulle kunna satsa, säger Sjöbom.

Skatans Café & krog är bara en av flera restauranger i Sundsvall som har svårt att rekrytera kockar.

– Det är alldeles bedrövligt, vi fixar det just nu genom att våra kockar får jobba mycket men det finns inte utrymme för att någon ska falla bort, säger Sandra Bergman, restaurangchef på Torget – Brasserie et Charcuterie.

Hon skulle också vilja anställa fler kockar.

– Jag hade inte tvekat på att anställa 1,5 kocktjänst till, säger Sandra Bergman.

TV: Halva Torgets omsättning sker på sommaren

På Vindhem, ute på södra Alnö, har de löst kockbristen genom att ta in kockar från Stockholm.

– Vi har haft tur som har två lokala kockar som kommer tillbaka varje år. Sedan tar vi med oss kockar ifrån Stockholm, säger ägaren Jenny Fjellström som är baserad i Stockholm annars.

TV: Vindhems nya rullande satsning

Kenneth Sillman, som bland annat äger Restaurang Lörudden och nyöppnade Salteriet, löser deras personalbrist genom att kavla upp ärmarna.

– Jag och Niclas (Strid, den andra ägaren) jobbar dubbelt, så saknas det personal i köket får vi bara jobba hårdare. Vi klarar oss precis, säger han.

Läs mer: Smygpremiär för miljonsatsning i Junibodsand

Pink Ladies och Restaurang & café Juniskär har det också tufft under sommarmånaderna.

– Jag hade gärna haft minst två till kockar, så man kan rulla lite bättre. Det är mitt i den här perioden som man ska pumpa på som mest, säger ägaren Malin Överby.

TV: Pink Ladies öppnar i Myre

På Arbetsförmedlingen är de medvetna om bristen på kvalificerade kockar i Sundsvall.

– Det är likadant i hela landet, just nu finns det 24 à la carte-kockar som är tillgängliga i landet. Men det är oftast inte via oss som restaurangerna sköter sin rekrytering, säger Pia Persbo, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Alla restauranger vi har varit i kontakt med efterlyser en kvalificerad kockutbildning i Sundsvall. I dagsläget upplever flera av krögarna att de nyutbildade kockarna inte har vad som krävs.

– Glappet mellan utbildningen och verkligheten är för stor. Jag skulle vilja se att de jobbar närmare branschen och ställer högre krav på eleverna, säger Marie Sjöbom.

– De måste få en längre praktik och en praktik där det händer något. Samtidigt kan vi i branschen vara dålig på att kommunicera kraven, säger Kenneth Sillman.

I Sundsvall finns två kockutbildningar, restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasienivå och Lernias yrkesutbildning genom Arbetsförmedlingen.

– Lernias utbildning riktar sig mot, bland annat, att jobba i kommunala verksamheter. Det är en mer generell kockutbildning. Beroende på vilken sorts restaurang det är krävs olika kunskaper och det är svårt att ha sådana specifika utbildningar. Vi har inte resurser för sådana utbildningar, säger Pia Persbo på Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons