Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls systrar jagar råttor på tv

/
  • I höst kan vi följa systrarna Okfors från Sundsvall i programmet Råttjägarna på Kanal 5.

I höst kommer vi kunna följa två Sundsvallstjejer på Kanal 5 i deras jakt på råttor och getingar.
– Det kommer kännas konstigt att se sig själv på tv, säger Amanda Okfors.

Annons

Amanda och Linnea Okfors är två systrar från Sundsvall som både arbetar med skadedjursbekämpning. I höst får vi se dem i det nya programmet Råttjägarna på Kanal 5.

– Tittarna kommer att få följa vårt arbete om dagarna när vi bekämpar råttor, möss, kackerlackor, getingar och andra skadedjur. Det finns många människor som tycker vårt arbete är spännande för det är ganska ovanligt, säger storasyster Amanda, som jobbar med skadedjursbekämpning på somrarna. Resten av året studerar hon till lågstadielärare i Örebro.

– Min kompis pappa är chef på skadedjursföretaget där jag jobbar och en sommar, för fem år sedan, behövde han en vikarie och det var så jag började jobba där. Sen började min syster Linnea för tre år sedan.

Inspelningen ägde rum i Stockholm i sommar och filmningen pågick i några veckors tid.

– Det var ovant med kameror från början men efter ett tag tänkte jag inte ens på att dem var där, säger Amanda, som också berättar hon inte tycker skadedjuren är särskilt otäcka, men att det vore annorlunda om hon hade skulle se dem i sitt eget hem.

– När man jobbar med skadedjur blir man van efter ett tag. Man har skyddskläder på sig och handskar, jag går in i en arbetsroll helt enkelt. Men det är skillnad om jag skulle stötta på ett skadedjur hemma hos mig själv, då är jag rädd för getingar och möss, men på jobbet får man skärpa till sig. Ofta ser vi inte ens skadedjuren på jobbet men när vi spelade in programmen försökte vi hitta dem för att skapa lite spänning. Jag fick krypa ner under husen och i avlopp för att försöka att hitta dem.

Amanda berättar att de brukar använda slagfällor så att kunderna själva kan ta bort djuren men att de också använder råttgift.

– När man använder råttgift springer råttorna ut och dör någon annanstans. Men har man otur kan en råtta fastna i huset och dö på plats och då upplever man en äcklig lukt. Då kommer vi in och avlägsnar djuren men det händer inte så ofta.

Amanda säger att det bästa med hennes jobb är att hon får träffa tacksamma kunder.

– Man blir väldigt uppskattad, så det är jätteroligt. Det sämsta med jobbet är om man ska krypa in i trånga utrymmen. Ibland känns det små otäckt men man får försöka hålla sig lugn.

Kl 20.00 den 27 augusti är det premiär för Råttjägarna på Kanal 5.

– Det kommer kännas konstigt att se sig själv på tv, men mest roligt.

Mer läsning

Annons