Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls vattenfyllda svacka

/

För nästan exakt 40 år sedan invigdes den första planfria korsningen i Sundsvall. Parkgatan med tunneln under järnvägen skulle underlätta för trafiken i stan. Men det är ett problem med viadukten. Efter fyra dagar kom den första översvämningen.

Annons
Varje gång det kommer rikligt med regn så händer samma sak. Det blir det en rejäl vattensamling under järnvägsviadukten. Ibland har det skapat rejäla problem för trafiken.
Men det har även hänt att människor hamnat i fara. Under översvämningen 2001 så krävdes det insatser av flera poliser och bärgningspersonal för att hjälpa ett nödställt par.
Även på vintern är det problem med passagen under viadukten. I vintras var det blidväder och det gjorde att smältvatten samlades under järnvägsbron. Då var det en väghyvel som fick försöka rensa undan vid dagvattenbrunnarna. Vid det tillfället fick Parkgatan, som så många gånger tidigare, stängas av och trafiken ledas om. Problemet är alltså ingalunda nytt och man ställer sig naturligtvis frågan varför det blir så här?
Ansvaret ligger hos väghållaren och är utom vårt ansvarsområde, säger Micael Löfqvist, VD på MittSverigeVatten.
Han menar på att en av anledningarna till problemet kan vara att det finns underdimensionerade pumpar i tunnelns avlopp. Pumparna ska leda undan vattnet till de ledningar som finns för dagvatten.
Väghållare är Sundsvalls kommun och på Stadsbyggnadskontoret menar man att det inte går att särskilja de olika ansvarsområdena utan att det är ett samverkande system.
Ska vi komma tillrätta med de här problemen måste vi komma överens och samarbeta, säger Stefan Söderlund stadsbyggnadsdirektör.
Han menar att det finns två eventuella lösningar på problemet. Det ena skulle vara att dimensionera upp ledningsnätet. Det andra att fördela flödet på ett sådant sätt att inte allt vatten hamnar vid Parkgatan.
Ännu är inte problemet löst och vem vet om 40 år kanske Parkgatan fortfarande är en vattenfylld svacka.

Mer läsning

Annons