Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsåklagare riskerar varning

Både tingsrätten och åklagarkammaren gjorde fel i ett häktningsärende. Nu riskerar åklagaren en varning, medan domstolen väljer att ta ett kollektivt ansvar för missen.

Annons
Jag tycker att tingsrätten har hanterat problematiken på ett bättre sätt än åklagarkammaren. Den aktuella dagen hade jag en orimligt tung arbetsbörda, dessutom hade jag tagit på mig frivillig beredskap natten innan, säger kammaråklagare Göran Kvist.
Bakgrunden är att en Sundsbruksbo satt häktad för häleri och åtal skulle väckas senast klockan 11.00 den 6 maj. Göran Kvist missade tidsfristen och först klockan 13.30 släpptes den misstänkte ut i frihet. Frågan uppstod om åklagaren gjort sig skyldig till tjänstefel.
Men även tingsrättens rutiner brast eftersom det i rättegångsbalken framgår att rätten omedelbart ska häva ett häktningsbeslut om inte åtal väcks inom utsatt tid.
Det blev ett fel i vår hantering. Den ansvariga rotelchefen är under utbildning och vi borde ha haft bättre rutiner, säger rådman Anders Lind.
Tingsrätten har beslutat att ta ett kollektivt ansvar för misstaget. Anders Lind tycker inte att någon enskild tjänsteman kan lastas utan att det är en administrativ fråga som domstolen måste lösa.
Åklagarkammaren såg allvarligare på incidenten, varpå chefsåklagaren Marina Amonsson ville att RÅ skulle granska åklagarens agerande. Därifrån har det nu konstaterats att \"gärningen får anses som ringa\". Någon förundersökning är inte aktuell men däremot har RÅ beslutat att överlämna ärendet till Statens ansvarsnämnd för eventuell åtgärd.
Vi ska ge parterna möjlighet att yttra sig och sedan ska vi pröva om det ska bli något disciplinstraff i form av en varning eller löneavdrag, säger Kristina Boutz, sekreterare i ansvarsnämnden och hovrättsråd.
Vad innebär en varning?
Inget annat än att nämnden säger att det här var fel.
Hur många varningar kan man få?
Hur många som helst rent teoretiskt, men det är väldigt ovanligt att man får fler än en.
Totalt hanterar ansvarsnämnden cirka tio disciplinärenden årligen och flertalet av dessa leder till varningar. Ett löneavdrag är ovanligare och skulle det bli aktuellt handlar det om högst ett 25 procentigt avdrag under 30 lönedagar.
Vad är meningen med en varning?
De som utsätts är ofta väldigt ambitiösa och duktiga människor som ändå råkar göra fel. Enligt min erfarenhet kan det kännas väldigt hårt att få den här varningen, säger Kristina Boutz.
Chefsåklagare Marina Amonsson vid åklagarkammaren i Sundsvall säger att det aldrig går att garantera att sådant här inte händer.
Som åklagare har man ett ansvar för att tider inte ska missas och till vår hjälp har vi ett datoriserat bevakningssystem. Kansliet lägger in ärendena i systemet, men i det här fallet har det brustit. För säkerhets skull bör man vara fler än en som har koll på deadlines, säger hon.

Mer läsning

Annons