Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbo anhållen i miljonhärva

/
  • Elva bilar i beslag och två efterspanade BMW-bilar ingår i den stora bilbedrägerihärva som ekoroteln nu börjat reda ut. En Sundsvallsbo och en Öviksbo har suttit anhållan för förberedelse till grovt bedrägeri och grovt häleri. Båda frigavs i går och uppges förneka brott.

Den här lyxmercan är en av elva bilar som beslagtagits i den stora bilhärvan som eko-roteln avslöjat. Ytterligare två BMW-bilar är försvunna. En Sundsvallsbo satt i går anhållen för vad som tros vara miljonbedrägerier mot försäkringsbolag och banker.

Annons
Sundsvallsbon lever under skyddad identitet och påstås vara känd av polisen sedan tidigare.
I går frigavs han efter att ha suttit anhållen för förberedelse till grovt bedrägeri och grovt häleri.
Eko-utredare i hela länet jobbar med fallet efter ett tips. Tipset har enligt poliskällor gått ut på att Sundsvallsbon har använt en man i Sollefteå som \"målvakt\". Denne fick betalt för att registreras som ägare på exklusiva bilar som sedan skulle \"försvinna\".
Två BMW-bilar har polisen inte hittat ännu, men en Volvo hittades efter spaning utanför en verkstad i Örsköldsvik. Vid en husrannsakan i verkstaden påträffade polisen elva bilar, varav flera var exklusiva och av nyare modell. Sex av dem har redan konstaterats stulna i södra Sverige och i Sundsvall.
Det är hyftsat nya bilar. Några Mercedes, men också en hyfsat nu Volvo V70 och en sportig S60. Det är svårt för mig att bedöma något värde, men det borde handla om 100 000 till 250 000 kronor per bil, säger Petter Källman på ekoroteln.
En Öviksbo som kopplas till verkstaden har också suttit anhållen men frigavs även han igår.
En av polisens teorier är att verkstaden användes för att ge stulna bilar en laglig identitet. Men ännu är utredarna inte säkra på det.
Det är lite oklart om man skulle ge bilarna ny identitet, eller om verkstaden fungerade som gömställe. Några av bilarna verkar ha stått där ganska länge, säger Petter Källman.
De flesta bilarna förefaller ha stulits med nycklarna i tändingslåset. Ett faktum som väcker polisens misstankar att det i själva verket rör sig om bedrägerier riktade mot försäkringsbolag eller kreditinstitut.
Det är naturligtvis intressant att utreda, säger Petter Källman.
Polisen vet ännu inte om de båda anhållna varit huvudaktörer eller i utkanten av en större organisation.
Det vore logiskt med fler personer inblandade. Men vilka roller de anhållna haft avhåller jag mig från att gissa. Det får utredningen visa, säger Petter Källman.

Mer läsning

Annons