Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsfjärden har blivit avlyssnad

/

Elva väldigt olika personer på en båt som undersöker marina miljöer.
Där har vi båten Ocean Surveyor som har granskat Sundsvallsfjärden de senaste fyra åren.
– Man blir sorgsen av att se hur mycket som har släppts ut i haven, säger geologen Anna Apler.

Annons

I Sundsvalls hamn har båten Ocean Surveyor legat till och från i fyra års tid men i förra veckan lämnade båten Sundsvallsfjärden. Ombord har det varit geologer från Sveriges Geologiska Undersökning, besättningsmän och sjömän som har arbetat med fiberbanksprojektet. Nu är rapporten inlämnad till länsstyrelsen och domen är hård.

Fiberbanksprojektets syfte var att kartlägga fibersediment som har sitt ursprung i industrierna. Man har vetat om farorna med utsläpp och gifterna som är i vattnet men man visste inte hur mycket det var eller vart de hade tagit vägen.

– Nu har vi kartlagt och uppskattat miljögifterna och vi hittade ganska stora utsläpp av cellulosa, tungmetaller och miljögifter. Det är gamla miljögifter från 40 år tillbaka i tiden. Gaser i bankerna bubblar så sedimenten rör sig hela tiden och de sprids och tas upp i näringskedjan. Man blir sorgsen av att se hur mycket som har släppts ut. Men det är gamla synder och det var inte olagligt förr.

Sveriges Geologiska Undersökning, SGU:s, huvudkontor ligger i Uppsala och det är även där geologen Anna Apler bor, men hon är ofta ute till havs tack vare sitt arbete.

– Det är ett fantastiskt sätt att jobba på. Det är väldigt få som lämnar sitt jobb på SGU. Man brukar jobba sju dagar på båten och sedan är man ledig i sju dagar. Men så här är det bara sommartid, på vintern är man på kontoret. Vi åker längs kusten, det är en fantastisk möjlighet att kunna se olika städer. Vi är ute till havs hela dagarna och brukar ofta åka in till kajen vid 21- tiden. Vi sover på båten och sticker varje morgon klockan åtta igen. När vi gör de här undersökningarna är vi på båten hela tiden och byter då vecka till vecka, vi är ungefär fyra geologer ombord åt gången och sedan besättningsmän på det så vi är elva stycken ombord sammanlagt.

2010 och 2011 var geologerna från SGU i Sundsvallsfjärden och de har undersökt på alla gamla massaindustrier i Västernorrland, cirka 30 områden.

– Vi är på varje plats några veckor i taget. I Sundsvall kollade vi utanför Ortviken, Östrand och Alnösundet. Sundsvallsfjärden är väldigt miljödålig eftersom det är så många som har släppt ut genom åren. Utanför exempelvis Östrand har man avlyst större båttrafik för att det är så mycket tungmetaller på botten, säger Anna Apler som berättar att undersökningarna på havsbotten görs med hjälp av ljud:

– Vi använder oss av ljud, vi har en kamera också men för att få en helhetsbild kollar vi med ljud och våglängder. Utifrån den informationen kan ett vant öga se hur det ser ut på botten.

Ombord på båten finns det också en kock, Henrik Cederlund.

– Köket är båtens hjärta. Mitt jobb att se till att det serveras mat ombord och det är viktigt att kunna planera. Jag brukar handla tre stora vagnar på Ica i Birsta. Men är mjölken slut ute till havs så är den, säger han.

– Vi har jättekul ihop och man lär känna varandra väl. Ibland får man ryta till men det löser sig alltid. Det är roligt med sjömän, de har en viss jargong, säger Anna Apler.

Mer läsning