Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsförfattare kan få Augustpriset

/

Två Sundsvallsförfattare har chans att ta hem årets Augustpris.

Annons

Under måndagen avslöjades vilka som gör upp om ett av Sveriges mest prestigefyllda litterära pris.

När Augustpriset delas ut för 26:e gången finns två kvinnor från Sundsvall bland de nominerade.

– Jag blev väldigt förvånad. Kanske framför allt därför att Augustpriset är mycket av "gamlingarnas" pris, säger Lyra Ekström Lindbäck.

24-åringen, som vann Lilla Augustpriset 2008 med "Manual", har nu fått ett nytt erkännande från litteraturvärlden med ”Ett så starkt ljus”.

– Jag hade inte riktigt förväntat mig att finnas med.

Hur känns det?

– Det känns väldigt roligt. Det här är en bok som handlar om hbtq-erfarenheter. Nu får den möjlighet att nå en bredare läsarkrets.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag skulle inte tro att sannolikheten att jag skulle vinna är så himla stor. Ofta är det böcker som på något sätt verkar behandla någon allmängiltig erfarenhet som vinner. Min bok har en ganska specifik målgrupp, fast jag tror att många andra också kan läsa den.

Kristina Sandberg från Sundsvall, som på förhand har funnits med i favoritspekulationerna, är nominerad i samma kategori med "Liv till varje pris".

Årets Augustprisgala hålls den 24 november i konserthuset i Stockholm. Priset är en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare och en prissumma på 100 000 kronor. Vinnaren av Lilla Augustpriset tilldelas 15 000 kronor.

Mer läsning

Annons