Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskvinna nära striderna i Libanon

/

Under lördagen har det varit intensiva strider i kuststaden Tripoli i Libanon.
I området jobbar sjuksköterskan Maj Gottarp från Sundsvall just nu med att bygga upp ett sjukhus för syrianska flyktingar.

Annons

Läs också: Maj hjälper där det gör skillnad

– Jag har varit i kontakt med de två svenskar som jobbar där. De mår bra och känner sig trygga, säger Malena Rembe, ansvarig för Svenska Röda korsets verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika, som befinner sig i Beirut.

Enligt de lokala nyhetskanalerna i Libanon har det varit strider mellan libanesiska armén och militanta islamister i vissa delar av staden. Flera personer ska ha dödats och ett 20-tal ska ha skadats.

Den svenska personalen i området jobbar för Internationella Röda korskommittén.

– Det är en organisation som har stor erfarenhet av att jobba i konfliktområden. Just nu har den personal som befinner sig i området fått direktiv att stanna där de är och avvakta.

Kan det bli aktuellt att hjälparbetare kommer att evakueras?

– I nuläget finns det ingen information som tyder på det, men Internationella Röda korskommittén följer hur situationen utvecklas hela tiden, säger Malena Rembe.

I Tripoli har det även tidigare varit en del strider. Något som gör det extra svårt för hjälporganisationer att nå ut med hjälp till utsatta människor i området. I Libanon, som har 4 miljoner invånare, räknar man med att det i nuläget finns 1,5 miljoner flyktingar från krigets Syrien.

Många av dem bor i tältläger utan vare sig vatten eller toaletter och nu är vintern på väg. I förra veckan var det skyfall och i bergen är det på kvällarna endast 6-7 grader varmt.

– Bor man i bristfälliga tält så blir det väldigt kallt.

Förutom Internationella Röda korskommittén finns ett 20-tal nationella Röda kors-organisationer i området. De bidrar med bland annat akut sjukvård, mat, filtar och bränsle. Påfrestningen på det libanesiska samhället är enorm och enligt Malena Rembe överstiger behoven den hjälp som de i nuläget kan ge.

Hur känns det?

– Det är förstås tungt och oerhört frustrerande. Samtidigt känns det bra att vi gör ett bra jobb med det vi kan.

Vad kan vi hemma i Sverige göra för att hjälpa till?

– Skänka pengar, köpa matpaket och se till att stötta de flyktingar som kommer till Sverige. Ta emot dem med öppna armar för många av dem har förlorat allt, säger Malena Rembe.

Mer läsning

Annons