Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallspar räddade kulturredaktör

Sture och Birgitta Nilsson från Sundsvall räddade livet på Björn Widegren, kulturredaktör på Gefle Dagblad. Han var nära att drunkna i Morviken i Söderhamns skärgård den tredje april.

Annons
Olyckan inträffade tidigt på söndagsmorgonen när Björn Widegren var på väg över isen från fritidshuset på en ö i Morviken till Utvik på fastlandet.
När ungefär 50 meter var kvar till land brast isen under hans fötter.
Han berättar till tidningen Ljusnan att han insåg att han inte kunde ta sig upp på egen hand och började därför skrika på hjälp allt vad kan kunde.
Sture och Birgitta Nilsson satt vid sitt fritidshus och drack morgonkaffe när de hörde någon skrika vilt på isen, 500 meter bort.
Sture Nilsson ringde till SOS och sprang sedan till sin granne Jan Elander.
De insåg att de inte kunde ta sig ut på isen men de höll modet uppe på den nödställde genom att skrika tillbaka. Räddningstjänsten kom ganska snabbt och tog sig ut på isen med en flytbår.
Björn Widegren fick sprattla i det iskalla vattnet uppemåt en halvtimme och fördes starkt nedkyld till sjukhuset i Gävle.
Den polis som jag först talade med i telefon trodde att jag sett en säl i kikaren. Men sälar ropar ju inte på hjälp, säger Sture Nilsson till Ljusnan.

Mer läsning

Annons