Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallspar räddade kulturredaktör

Sture och Birgitta Nilsson från Sundsvall räddade livet på Björn Widegren, kulturredaktör på Gefle Dagblad.
Han var nära att drunkna i Morviken i Söderhamns skärgård den tredje april.

Annons
Olyckan inträffade vid sjutiden på söndagsmorgonen när Björn Widegren var på väg över isen från fritidshuset på en ö i Morviken till Utvik på fastlandet.
När ungefär 50 meter var kvar till land brast den sköra svarta isen under hans fötter.
Vi satt ute och drack kaffe och jag frågade Birgitta om hon hörde samma sak som jag, att någon ropade på hjälp. Birgitta gick in och hämtade kikaren för att vi skulle kunna se vad det var som hänt, berättar Sture Nilsson.
Björn Widegren hade isdubbar, men insåg att han inte skulle kunna ta sig upp på egen hand.
Sture Nilsson ringde till SOS och sprang sedan till sin granne Jan Erlander som rusade ner till strandkanten för att kunna prata med den nödställde.
Det var ju viktigt att han sparade på sina krafter nu när hjälpen var på väg. Själv åkte jag iväg för att möta räddningstjänsten och visa dem vägen, säger Sture.
Räddningstjänsten kom relativt snabbt och tog sig ut på isen med en flytbår. Björn Widegren låg i det iskalla vattnet upp emot en halvtimme och fördes starkt nedkyld till sjukhuset i Gävle.
I lördags träffades alla som var inblandade i dramatiken igen.
Det blev ett känsloladdat möte. Det kändes som om man fått en storvinst. Samtidigt hade det varit dubbelt tragiskt om det inte hade gått vägen. Vi kände oss ganska maktlösa när vi inte kunde ta oss ut till den nödställde, säger Sture Nilsson.

Mer läsning

Annons