Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallspolisen enade igen

/

Alla poliser i kommunen ingår efter nyår i ett enda närpolisområde Sundsvall. Poliserna delas upp efter verksamhet i stället för geografi, och en ny grupp ska specialisera sig på brottsförebyggande arbete.

Annons
Beslutet fattades av politikerna i polisstyrelsen på fredagen. De är alltså slut med den tio år gamla indelningen av Sundsvalls kommun i fyra geografiska enheter.
Det här är ingen besparing, det handlar om att få ut fler poliser på gatan, och mer polisarbete ur organisationen, säger Susanne Eberstein(s), polisstyrelsens ordförande.
Nu kommer Sundsvallspoliserna i stället att dela in sig utifrån fyra huvuduppgifter:
Service: Passäreden, vapenärenden, hittegods, anmälningsupptagning och annat som handlar om vardagliga kontakter med allmänheten. Sköts främst av civilanställd personal.
Ingripandeverksamheten: Alltså våra vanliga ordningspoliser, som sköter akuta polisutryckningar dygnet runt. Drygt 50 poliser ingår.
Utredning: En sammanslagen grupp på cirka 30 poliser sköter brottsutredningar och underrättelseverksamhet.
Det här är rent organisatoriska förändringar, som polisstyrelsen hoppas ska öka effektiviteten och den polisiära närvaron. Man hoppas även kunna minska sårbarheten vid sjukskrivningar och öka möjligheterna till arbetsrotation.
Men ett fjärde ben i organisationen innebär en nyhet. Det blr en grupp som fokuserar helt på brottsförebyggande arbete. Här finns citygruppen som patrullerar Stenstan, tre speciella ungdomsutredare, poliser med ansvar för brottsförebyggande kontakter i bostadsområden, på kommunen och myndigheter. Här ska man också samordna insatser för att stötta brottsoffer bättre.
Här kommer medborgarna att märka skillnad. I dag måste poliserna sköta det här samtidigt som en massa andra uppgifter, och är diversearbetare. Nu kan ett antal poliser renodla det brottsförebyggande arbetet, säger Sten-Olov Hellberg.

Mer läsning

Annons