Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallspoliser vaktar Nato-toppar

37 polisanställda från Västernorrland deltar i jätteinsatsen vid NATO-mötet i Åre/Östersund denna vecka. Här på hemmaplan väntar övertid och schemadribbel för att klara bemanningen. — Vi har inga alternativ, vi måste klara det, säger Ingemar Åhström i länets polisledning.

Annons
NATO:s utrikesministrar och andra dignitärer möts i Åre och Östersund i veckan, och polispådraget är enormt. 1 600 poliser från hela landet ansvarar för ordning och säkerhet. Allt från nationella insatsstyrkans beredskap mot terrordåd till vanlig trafikdirigering ska klaras av, och enbart poliskostnaden är budgeterad till 50 miljoner kronor.
Från Västernorrland deltar 8 trafikpoliser för eskortuppdrag. 12 poliser ur länets sinsatsstyrka finns i beredskap för mer riskabla uppdrag, 8 ordningspoliser sköter traditionellt patrulleringsarbete. Dessutom har Västernorrland lånat ut två hundförare, en radiooperatör och civilanställd administrativ personal.
I dag börjar deras jobb på allvar, och på fredag väntas de vara hemma.
Några problem att få frivilliga har det inte varit, snarare tvärtom.
Det är det aldrig när det gäller sånt här. Det var det inte vid Göteborgskravallerna heller, säger Ingemar Åhström.
Under toppmötet blir det ont om poliser på hemmaplan i Sundsvall och Västernorrland. Nästan inga trafikpoliser, semesterstopp, schemarockader och övertid för att bemanna utryckningsbilarna. Men det ska inte innebära någon minskad säkerhet för länets skattebetalare.
Det ska finnas lika många patruller som vanligt, säger Åhström.

Mer läsning

Annons