Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsscouter uppmanas söka sjukvård efter Japanläger

/

Mellan sju och åtta unga scouter från Sundsvallstrakten kan vara smittade av en farlig och smittsam hjärnhinneinflammation. De har alla deltagit i ett scoutläger i Japan där flera drabbats av sjukdomen.

Annons

– Ja, nu blev det lite att fundera på, jag är ledig i morgon så jag får väl söka mig till sjukvården, säger scoutledaren Robert Piirainen, 29, från Mariebergs scoutkår i Sundsvall.

Han och de övriga deltagarna från Sundsvall åkte den 21 juli tillsammans med nästan 1 900 svenska scouter till Japan för att delta i en stor världsscoutjamboree med scoutkårer från hela världen. Bland annat deltog de i en minnesceremoni, då det i år är 70 år sedan atombomben fälldes över Hiroshima.

För några dagar sedan kom ungdomarna, som är mellan 13 och 17 år gamla hem. Robert Piirainen, som arbetat som funktionär, landade först under måndagen.

När ST når honom befinner han sig på Arlanda och berättar att alla fick ett mejl för några dagar sedan från scoutlägrets huvudorganisation om att två fall upptäckts på lägret. Men det var inget som då oroade honom.

– Nej, det var det inte, det var två som smittats av 36 000 på lägret. Då kände jag att det inte var så stor risk för mig i alla fall. De kom från Irland de som blivit smittade, säger Robert Piirainen.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ett "mycket troligt" svenskt fall av smittsam hjärnhinneinflammation, och ytterligare två som utreds. Barn och tonåringar har större risk att smittas. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men.

En stund senare har Robert fått ett nytt mejl.

– Klockan 12.20 i dag fick vi ett nytt mejl från Folkhälsomyndigheten. Vi ska kontakta sjukvården för förebyggande antibiotikabehandling mot meningokocker. Då blev det en vändning, säger han.

– Oj, ja nu jag vet inte vad jag ska tänka.., säger han.

Robert arbetar på ett laboratorium på Sundsvalls sjukhus och börjar jobba igen på onsdag. Men redan på tisdagen kommer han att åka dit.

– Det känns som att jag får uppsöka sjukvården och få min förebyggande behandling, säger Robert Piirainen.

Mer läsning

Annons