Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsungdomar inför rätta i ecstasyhärvan

/
  • Tolv ungdomar från Sundsvall står åtalade i det jättelika knarkmålet som omfattar ett 50-tal personer från Skåne i söder till Kiruna i norr.
  • Biträdande chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren, Peter Salzberg, inför huvudförhandlingen.
  • Trångt. Åhörarplatsen var inte särskilt välbesökt, men för att alla åtalade skulle få plats fick personalen sätta in extra bänkar och stolar.

Det är en av Sveriges största knarkhärvor någonsin. Tolv ungdomar från Sundsvallsområdet är inblandade. I går ställdes de inför rätta för att ha köpt, sålt eller använt partydrogen ecstasy. – Man tror inte det är så allvarligt förrän det här händer, sade en av dem.

Annons
Att Sundsvalls tingsrätt blivit arena för den jättelika knarkhärvan beror på att det var polisen i Sundsvall som först började nysta i en av trådändarna.
Två poliser ur störningsgruppen gjorde en rutinkontroll av två unga män som uppehöll sig på en kundvagnsparkering utanför Coop Forum i Bydalen.
Den ene visade sig ha en försäljningslista i fickan medan den andre hade en påse med ecstasytabletter. Båda fick följa med till polisstationen där de senare anhölls av åklagare.
I dag håller den internationella åklagarkammaren i Sundsvall, under ledning av biträdande chefsåklagare Peter Salzberg, i trådarna i den svällande härvan.
38 personer, främst ungdomar i 20-årsåldern, från Skåne i söder till Kiruna i norr, har åtalats. Peter Salzberg räknar att sammanlagt ett 50-tal personer kommer att ställas inför rätta innan härvan är upprullad.
Tolv av dem i går. Däribland de unga männen från kundvagnsparkeringen i Bydalen som erkänner brott. Samtliga är mellan 17 och 24 år.
Tingsrätten har valt att kalla de åtalade till rättegång stadsvis för att klara trängseln. Och i går fick extra bord och stolar ställas in så att de åtalade kunde få plats i rättssalen.
Den gemensamma nämnaren för de inblandade i härvan är enligt åklagaren att de på olika sätt köpt, sålt eller använt ecstasytabletter som en polisson från Malmö tros ha bjudit ut på internet.
Två av de huvudåtalade berättade i går hur de gjorde upp drogaffärerna med den här personen, som på internet kallar sig \"Salamander\", genom att skicka privata meddelanden i ett särskilt chatrum på internet.
När åklagaren frågade varför de köpte knarket svarade de samstämmigt att de var nyfikna.
De visste förstås att det var olagligt, men, som en av dem svarade:
Man tänker inte på det. Det man gör med sin egen kropp kan inte vara olagligt.
Nu riskerar de fängelse. En deldom har redan fallit i målet. Två män, från Angered och Åby, dömdes i måndags till två år och åtta månaders fängelse respektive böter.
Sundsvallsungdomarna får sina domar den 1 november.

Mer läsning

Annons