Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundvalls ledsagare sätter färg på tillvaron

/
  • Ledsagaren Ahmed Elzakka hjälper 88-åriga Ulla Backman att komma ut på en promenad i höstluften. Hon är en av Ledsagarnas stadiga kunder och uppskattar att de finns. –Jag tycker det är så roligt att komma ut, säger hon.
  • Bengt Risby, Eva Lindholm och Anna Ulander är tre av de 18 anställda vid Ledsagarna.

Hela tiden ringer pensionärer som vill ha sällskap till vårdcentralen eller funktionshindrade som vill ha hjälp att ta sig ut. – Behovet är enormt, säger Bengt Risby, som driver Ledsagarna AB.

Annons
En gång i tiden tyckte Ulla Backman om att simma och åka skidor. Hon kunde vara ute halva dagen, och åka runt Sidsjön, över berget till LV5 och vidare till någon stuga.
Nu får hon nöja sig med närmare en timmes åktur i rullstolen. En gång i veckan får hon besök av en ledsagare som tar med henne på en promenad.
Jag tycker det är så roligt att komma ut! förklarar 88-åriga Ulla Backman som bor på Katrinelunds servicehus i Nacksta.
Läkarna har sagt till mig att jag ska djupandas när jag är ute, tillägger hon.
Ledsagarnas verksamhet ska inte förväxlas med den ledsagarservice som vissa personer med handikapp har lagstadgad rättighet till.
I stället handlar det om en extra service för pensionärer och funktionshindrade. Verksamheten är inte behovsprövad, och eftersom det inte är en rättighet kan företaget säga nej till kunderna om efterfrågan är för stor.
Och efterfrågan är enorm. Cirka 650 äldre eller funktionshindrade runt om i Sundsvall har fått hjälp med promenader, läkarbesök eller lättare handling. Omkring 100 är fasta kunder, som regelbundet får besök av en ledsagare.
Det har gått väldigt bra. Och ändå har vi varit dåliga på att marknadsföra oss, säger Bengt Risby, som driver Ledsagarna AB.
Tanken är att företaget så småningom ska erbjuda fler tjänster som det kan ta betalt för, exempelvis snöskottning, lättare städning och fönsterputsning.
Vi har inte riktigt hunnit ta tag i det, för vi har så himla mycket jobb i alla fall, säger Bengt Risby.
Ulla Backman i Nacksta är en av Ledsagarnas fasta kunder. Hon ser dåligt ända sedan hon opererades för en hjärntumör i 50-årsåldern, och sedan hon ramlade och bröt benet för två år sedan kan hon inte gå ens med rollator.
Jag tycker om att vara ute och få lite luft, säger hon, och förklarar att de anställda vid servicehuset inte har tid att hjälpa till med sådant.
Ahmed Elzakka är en av de ledsagare som i stället hjälper henne ut. Han har tidigare jobbat på posten, på en livsmedelsbutik och på restaurang.
Det här är det bästa jobb jag har haft, säger han.
Jag tycker om att jobba med människor, och de blir alltid så glada när jag kommer. Man får så mycket tillbaka!


Bakgrunden
Ledsagarna startade som ett EU-projekt i kommunal regi. Syftet var dels att ge hjälp till äldre och funktionshindrade, och dels att rehabilitera människor med någon form av arbetshinder.
För ett år sedan sade kommunen upp ledsagarna trots att de lovats fortsättning. Tanken var att få in nya arbetslösa i projektet men det sade arbetsförmedlingen nej till.
Lösningen blev i stället att verksamheten fortsatte i bolagsform, Ledsagarna AB.
Verksamheten bekostas med arbetsmarknadsmedel via kommunen.

Mer läsning

Annons