Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarade på #kandulova

/

Många hade redan under måndagen fått svar från politikerna i Dagbladets stora valsatsning #kandulova. En läsare har ställt den ultimata frågan: "Kan du lova att hålla dina vallöften när valet är över?"

Annons

Åsa Andersson heter läsaren som ställde frågan. Och så här svarade partierna:

Kristdemokraterna (KD): "Ja. KD håller alltid vad vi lovar, och vi lovar att driva våra vallöften så långt det är möjligt med hänsyn till de partier som vi samarbetar med." Josef Nordin (KD), på listan för kommunfullmäktige Sundsvall.

Moderaterna (M): "Ja, om vi vinner valet." Mikael Gäfvert (M), ordförande Moderaterna.

Centerpartiet (C): "Ja. Med egen majoritet kommer Centern att införa allt vi lovar, får vi inte det så måste vi kompromissa med andra partier och försöka åstadkomma så mycket som möjligt av vad vi har lovat." Hans Forsberg (C), ordförande för Centerpartiet Sundsvall.

Folkpartiet (FP): "Ja. Om vi får egen majoritet i kommunfullmäktige så genomför vi vår politik till 100 %!" Lars Persson (FP), kommunalråd Sundsvall.

Socialdemokraterna (S): "Ja. Om vi ensamma får bestämma så lovar vi att hålla våra vallöften. Om vi ska samarbeta med andra partier så kommer vi naturligtvis att få ge och ta i vissa förhandlingar." Åsa Ulander (S), politisk sekreterare.

Tre partier har ännu inte svarat Åsa Andersson än. Det är Miljöpartiet (MP), Vänsterpartiet (V) och Sverigedemokraterna (SD).

Se också: dagbladet.se/kandulova

En annan som ställt politikerna mot väggen är Ulrika Westin, Hotelldirektör på Quality hotell, som fick svar på sin fråga "Kan du lova att inte minska Slink Ins verksamhet under din mandatperiod?" av Folkpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, de svarade alla ja.

– Det var ganska snabbt svarat, men jag hade önskat att det fanns en enighet bland alla kring frågan, säger Ulrika Westin, som inte tror att behovet av Slink In kommer att minska, utan tvärtom öka.

Bara två partier hade svarat på teaterprofilen Tomas Melanders fråga, som löd: "Kan du lova att Sundsvall går i bräschen för samarbete med övriga Norrland efter valet?" Socialdemokraterna och Folkpartiet svarade båda ja.

– Det var två naturliga svar, men det är inte mindre förpliktigande för de andra partierna att svara på frågan, säger Tomas Melander som menar att frågan är avgörande för Sundsvalls framtid.

– Politikerna måste sluta med barnsligheterna att säga att man är Norrlands huvudstad och i stället börja samarbeta med Umeå och Luleå.

Återstår att se om politikerna håller sina löften efter valet den 14 september.

Mer läsning

Annons