Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt locka ungdomarna

På ungdomsgården jobbar Anders Burström. Han konstaterar att det kommer allt färre dit och att det är svårt att locka killarna. — Vi hade epa-träff och då gick det bra, men sedan blir det inget mer.

Annons
Egentligen borde ungdomsgården vara perfekt för dem som är motorintresserade, för där störs ingen eftersom den ligger vid bruket i Matfors. Fast det räcker inte för att locka dem. Det är inte bara de motorintresserade som sviker gården, under vinterhalvåret har det generellt varit få besökare. Förut har det kommit runt 100 ungdomar per kväll men det har man inte varit i närheten av i vinter.
Det är en liten klick som kommer hela tiden. De sköter sig när de är här, men inga andra dyker upp, säger Anders Burström.
Han är själv chopperägare och motivlackar för skojs skull, vid ett besök på skolan bjöd han in killarna till fritidsgården för att fixa lacken, då var ett 15-tal intresserade. Men ingen dök upp när det var dags.
En tråkig tendens är killarnas hårdare attityd gentemot tjejer.
Det har varit en gradvis förändring. I vinter har det blivit mycket uppenbart.
Han beklagar att så många tjejer bara hänger på killarna och att tjejerna så lätt ger upp sina intressen när de träffar en kille.
Monica Idh har engagerats av arbetsförmedlingen och försäkringskassan för att aktivera Matfors. I det ligger även att utvecklar ungdomsgrupper.
Än så länge ligger det på idéstadiet. Jag har en 17-årig kille som jobbar med mig och har tänkt att jag ska fånga upp fler ungdomar så de kan bilda en grupp. Kan man ordna något meningsfullt för ungdomarna kanske man kan ändra på beteendet att de bara kör runt på kvällarna.
Hennes förhoppning att den föreställning som Kvartersteatern arbetat fram \"Hur ser det ut i Matfors?\" som handlar om ungdomarna, ska kunna leda fram till vad som behöver göras.
I dag är det rörigt. Men jag tror det är viktigt att skapa en dialog mellan ungdomar, vuxna unga och vuxna tillsammans med Folkets hus, ungdomsgården och skolan.
För att bli attraktivare för ungdomarna ska fritidsgården nu satsa på bättre datorer. Samtidigt är man inriktade att nå dem som går i sexan och sjuan för att bygga upp något för framtiden. Anders Burström tycker det är synd att gården bara har öppet tre vardagskvällar i veckan, han skulle helst se helgöppet för att ungdomarna skulle ha någonstans att ta vägen.

Mer läsning

Annons