Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta rubriker och mindre format

/
  • Hösten 2001 drabbades Medelpad av stora översvämningar. Det ledde till stor förstörelse på många håll.
  • 17 september 2001 omkom sex personer varav fyra skolbarn vid en frontalkrock mellan en skolbuss och en timmerbil på väg 86 i Indal. Här ses olyckplatsen med tända ljus för att hedra offren.
  • ST bytte storlek 2005. Här visar Stefan Andersson skillnaden mellan storformat och de mindre tabloidformatet.
  • Första sidan av ST den 30 oktober 2005.

Mordet på Anna Lindh, datumet 11 september och ordet tsunami är förknippade med 2000-talet. I Medelpad minns vi bussolyckan i Indal, stora översvämningar och mordet på Nathalie Rönnqvist. Och i tidningsvärlden fortsätter den digitala utvecklingen och ST byter tidningsformat.

Annons

Det blev inga gigantiska datorhaverier när världen gick in i det nya årtusendet men IT-utvecklingen gick med en rasande fart. Den 11 september 2001 kraschade ett flygplan mot World Trade Center. Det var ett attentat som skakade världen. Julen 2004 dog 300 000 människor varav 543 svenskar i samband med en tsunami som drabbade södra Thailand, utlöst av en kraftig jordbävning i havet utanför Indonesien.

Datumet den 11 september fick skrockfulla medelpadingar att reagera, Den 11 september 2001 kulminerade det stora regnovädret i Medelpad. Det hade då regnat onormalt mycket sedan den 27 augusti, från och till. Högsjödammen, brast, två mil nordväst om Sundsvall. Mellan 110 och 130 miljoner liter vatten forsade ut. Således samma dygn som flygplanskraschen i New York.

Den 11 september 2003 avled utrikesminister Anna Lindh efter att ha blivit knivskuren. Samma morgon hittades 16-åriga Njurundaflickan Nathalie Rönnqvist mördad.

Den 17 september 2001 inträffade en av de mest tragiska olyckorna någonsin i Medelpad. Sex personer – varav fyra skolelever – omkom sedan en skolbuss frontalkolliderat med en timmerbil på väg 86 i Indal. Ytterligare 18 barn skadades, varav två fördes till Umeå med svåra skallskador.

Många stora svarta rubriker dominerade 2000-talets första år. Några år senare skulle dock ST-läsare fråga sig "varför är bokstäverna så små?" Den känslan berodde på att tidningen fått ett mindre format.

Den 17 februari 2005 gick ST över från fullformat till det som på tidningsspråk kallas tabloid. Det mindre formatet var en trend i hela medie-Sverige och lokalt hade Dagbladet det formatet sedan länge. Många läsare reagerade negativt till en början. Det ledde inte heller till någon omedelbar upplageframgång.

Att byta format var trycktekniskt ingen stor sak, tryckeriet i Birsta klarade detta. Tidningen hade också flera års erfarenhet av bilagor i mindre format. I samband med det nya formatet så lanserades även en sida speciellt för Njurunda.

Efter några år med tabloidformatet så växte tidningen parallellt med högkonjunkturen i Medelpad och i Sverige. Lokalt växte Birsta-området och In-gallerian blev till. Annonsmarknaden expanderade kraftigt.

Läs även:

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1860-talet: Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

1910-talet: Världskrig och stormiga år

1920-talet: Tjuv flydde på dressin efter att ha blivit beskjuten av handlare

1930-talet: Världskrig och depression

1940-talet: Stor nyhet när färska apelsiner når Sundsvall

1950-talet: Rockmusiken växte och spårvagnen dog ut

1960-talet: Telegrafväckning och månlandningar

1970-talet: Valen Valborg väckte stor uppståndelse

1980-talet: Hot från ubåtar och hajattacker när Sundsvall når 80-talet

1990-talet: Första försöket med internet

Mer läsning

Annons