Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kassaservice försvinner 2007

/
  • – Det här är inte klokt, det är skönt att man går i pension snart, kommenterar Gun Näslund de nya uppgifterna.
  • Gun Näslund är en trotjänare inom Posten, hon började 1958 som 16-åring, nästa år går hon i pension.
  • Gunilla Grampex är trogen kund på Svensk kassaservice och förstår inte hur hon ska klara sig när hon inte får personlig hjälp av Gun Näslund nästa år när kontoret i Matfors stänger.

Postens bolag Svensk kassaservice ska upphöra den 1 juli 2007. Det föreslås i en proposition som läggs fram inom en månad. På Kassaservice slår man ifrån sig och menar att det bara rör sig om rykten.

Annons
Det var Seko-magasinets nätupplaga som presenterade uppgifterna som de fått från Börje Vestlund (s) som sitter i trafikutskottet. Förslaget om nedläggning bygger på en utredning som kom i våras och föreslog att Posten ska slippa ansvaret för de rikstäckande tjänsterna.
På de 180 orter där det inte finns alternativ till kontant betalservice ska tjänsten upphandlas från andra aktörer.
Svensk kassaservice startade 2001 inom Posten och blev året därpå ett av Posten helägt aktiebolag. Då fanns det 1 500 serviceställen i landet. I dag har bolaget 475 egna kontor och samarbetar med 220 andra företag, som lokala handlare. Statsstöd utgår för verksamheten med 400 miljoner kronor per år.
I Medelpad finns i dag 15 kassaservicekontor. Av dessa finns det beslut sedan tidigare om att fem stycken ska stängas nästa år, de finns på Alnö, i Kvissleby, Matfors, Nacksta och Fränsta.
Den successiva nedskärningen har orsakat protester på de orter som drabbats. Pensionärsorganisationer och Glesbygdsverket har pekat på hur hårt det slagit mot äldre utan internet och de som bor på orter utan service och tvingats till långa resor.
Posten har tidigare framfört önskemål om att få ta bort olönsamma kontor ute i landet.
Ur ett regionalpolitiskt perspektv måste vi finna fler lösningar på hur offentlig service ska samordnas, sade statsrådet Ulrica Messing till TT i går.
Messing kan tänka sig att post, apotek, försäkringskassa och Ams samordnas i framtiden för att servicen ska finnas kvar.

Mer läsning

Annons